fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Herbatniki imbirowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7227ca8f-dbc9-4595-8b57-77539e26aea7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Herbatniki imbirowe

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (imbir)
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy syrop, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mieszankę z mąką i dokładnie mieszamy
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Ciasto dzielimy na porcję i z każdej porcji formujemy wałek o długości ok. 15 cm i średnicy ok. 4 cm
  • Następnie każdy rulon zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki, aby stwardniał
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy wałek ciasta kroimy na plastry (ok. 12 szt.), a następnie układamy na blachach
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż herbatniki będą brązowawe na brzegach, ale wciąż miękkie pośrodku)
  • Po tym czasie układamy herbatniki na metalowym ruszcie do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 herbatniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Syrop klonowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kukurydza z miodem i musztardą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Dip z fasoli i awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przenosimy miąższ do miski Następnie skrapiamy awokado sokiem z limonki Dodajemy tabasco i przyprawy (sól), po czym lekko rozgniatamy i mieszamy składniki widelcem Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >