Herbatniki imbirowe
Herbatniki imbirowe
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (imbir)
- Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy syrop, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Dosypujemy mieszankę z mąką i dokładnie mieszamy
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
- Ciasto dzielimy na porcję i z każdej porcji formujemy wałek o długości ok. 15 cm i średnicy ok. 4 cm
- Następnie każdy rulon zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki, aby stwardniał
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Każdy wałek ciasta kroimy na plastry (ok. 12 szt.), a następnie układamy na blachach
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż herbatniki będą brązowawe na brzegach, ale wciąż miękkie pośrodku)
- Po tym czasie układamy herbatniki na metalowym ruszcie do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 herbatniki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Syrop klonowy (150 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kukurydza z miodem i musztardą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…
WIĘCEJ >Lody bananowe
Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia
WIĘCEJ >Dip z fasoli i awokado
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przenosimy miąższ do miski Następnie skrapiamy awokado sokiem z limonki Dodajemy tabasco i przyprawy (sól), po czym lekko rozgniatamy i mieszamy składniki widelcem Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy…
WIĘCEJ >Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…
WIĘCEJ >