fbpx
logo
Szukaj
open close

Herbatniki imbirowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7227ca8f-dbc9-4595-8b57-77539e26aea7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Herbatniki imbirowe

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (imbir)
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy syrop, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mieszankę z mąką i dokładnie mieszamy
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Ciasto dzielimy na porcję i z każdej porcji formujemy wałek o długości ok. 15 cm i średnicy ok. 4 cm
  • Następnie każdy rulon zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki, aby stwardniał
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy wałek ciasta kroimy na plastry (ok. 12 szt.), a następnie układamy na blachach
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż herbatniki będą brązowawe na brzegach, ale wciąż miękkie pośrodku)
  • Po tym czasie układamy herbatniki na metalowym ruszcie do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 herbatniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Syrop klonowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gnocchi z pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy na środowej półce piekarnika przez ok. 1 godz. Po wyciągnięciu ziemniaków z…

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >