fbpx
logo
Szukaj
open close

Herbatniki imbirowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7227ca8f-dbc9-4595-8b57-77539e26aea7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Herbatniki imbirowe

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (imbir)
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy syrop, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mieszankę z mąką i dokładnie mieszamy
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Ciasto dzielimy na porcję i z każdej porcji formujemy wałek o długości ok. 15 cm i średnicy ok. 4 cm
  • Następnie każdy rulon zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki, aby stwardniał
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy wałek ciasta kroimy na plastry (ok. 12 szt.), a następnie układamy na blachach
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż herbatniki będą brązowawe na brzegach, ale wciąż miękkie pośrodku)
  • Po tym czasie układamy herbatniki na metalowym ruszcie do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 herbatniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Syrop klonowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mąkę z proszkiem do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy na (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciasteczka z owocami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >