fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka bakaliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3449892-a01c-4250-b33f-5f45a34e0e4a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka bakaliowe

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu)
  • Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy na ok. 15-20 części
  • Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie lekko rozpłaszczamy
  • Tak przygotowane ciastka układamy na papier (w dość dużych odstępach, ponieważ ciastka podczas pieczenia będą rosły)
  • Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Płatki orkiszowe (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Prawdziwe masło (150 g)
  • Mąka pszenna (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Śliwka suszona (50 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Migdał (30 g)
  • Żurawina suszona (30 g)
  • Morela suszona (30 g)
  • Jabłko suszone (15 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki jabłkowe

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >