fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4ba33a-1383-4c8d-ae94-b143b17699ac
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka z tapioki

Przygotowanie

  • Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
  • Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
  • Studzimy
  • Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
  • Dodajemy mleko kokosowe i sól 
  • Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
  • Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
  • Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
  • Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
  • Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
  • Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
  • Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
  • Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
  • Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na wykorzystanie tapioki w kuchni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g mąki z tapioki
  • 50 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 75 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć  Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki  Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski  Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >