fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4ba33a-1383-4c8d-ae94-b143b17699ac

Ciasteczka z tapioki

Przygotowanie

  • Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
  • Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
  • Studzimy
  • Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
  • Dodajemy mleko kokosowe i sól 
  • Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
  • Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
  • Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
  • Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
  • Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
  • Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
  • Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
  • Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
  • Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na wykorzystanie tapioki w kuchni.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g mąki z tapioki
  • 50 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 75 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >