fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4ba33a-1383-4c8d-ae94-b143b17699ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka z tapioki

Przygotowanie

  • Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
  • Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
  • Studzimy
  • Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
  • Dodajemy mleko kokosowe i sól 
  • Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
  • Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
  • Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
  • Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
  • Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
  • Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
  • Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
  • Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
  • Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (200 g)
  • Mleko kokosowe (75 ml)
  • Cukier kokosowy (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegetariańskie curry

Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Smoothie z mango, pomarańczą i granatem

Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami

WIĘCEJ >