fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4ba33a-1383-4c8d-ae94-b143b17699ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka z tapioki

Przygotowanie

  • Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
  • Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
  • Studzimy
  • Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
  • Dodajemy mleko kokosowe i sól 
  • Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
  • Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
  • Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
  • Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
  • Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
  • Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
  • Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
  • Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
  • Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (200 g)
  • Mleko kokosowe (75 ml)
  • Cukier kokosowy (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Tofucznica z cebulką i pomidorami

Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok Do warzyw dodajemy…

WIĘCEJ >