fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4ba33a-1383-4c8d-ae94-b143b17699ac
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka z tapioki

Przygotowanie

  • Podgrzewamy mąkę na suchej patelni
  • Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch
  • Studzimy
  • Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem
  • Dodajemy mleko kokosowe i sól 
  • Wsypujemy tyle mąki, tak by powstało miękkie ciasto
  • Nie zużyjemy całych 200 g – pozostała mąka będzie potrzebna do podsypywania stolnicy
  • Jeśli ciasto wyjdzie za suche – należy dodać łyżeczkę mleka kokosowego
  • Przykrywamy ciasto i zostawiamy, tak by odpoczęło w temp. pokojowej
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C
  • Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka
  • Układamy je dość ciasno na blaszce i zapiekamy przez około 15 minut
  • Jeśli w środku są wciąż wilgotne – pieczemy jeszcze przez 5-10 minut do momentu aż środek będzie całkiem suchy
  • Ciasteczka nie powinny zbrązowieć
  • Studzimy je i przechowujemy w szczelnym naczyniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (200 g)
  • Mleko kokosowe (75 ml)
  • Cukier kokosowy (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >