Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Przygotowanie
- Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy olej kokosowy i cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie i pieczemy około 40 minut.
- Do namoczonej tapioki dodajemy mleczko kokosowe i syrop klonowy. Wszystko razem zagotowujemy i trzymamy na niedużym ogniu przez około 10-15 minut, aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Przekładamy pudding z tapioki do pucharków/słoiczków i podajemy z pieczonymi jabłkami.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Wypróbuj nasze smaczne propozycje przyrządzenia puddingu z tapioki – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- 35 g kulek z drobnej tapioki
- ½ szklanki wody (125 ml)
- ½ mleczka kokosowego (125 ml)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (5 g)
- 2 jabłka (540 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet z mango
Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Kasza jaglana z cukinią
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem i pomarańczami
Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…
WIĘCEJ >