Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Przygotowanie
- Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy olej kokosowy i cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie i pieczemy około 40 minut.
- Do namoczonej tapioki dodajemy mleczko kokosowe i syrop klonowy. Wszystko razem zagotowujemy i trzymamy na niedużym ogniu przez około 10-15 minut, aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Przekładamy pudding z tapioki do pucharków/słoiczków i podajemy z pieczonymi jabłkami.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Wypróbuj nasze smaczne propozycje przyrządzenia puddingu z tapioki – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- 35 g kulek z drobnej tapioki
- ½ szklanki wody (125 ml)
- ½ mleczka kokosowego (125 ml)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (5 g)
- 2 jabłka (540 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Brzydka pasta z soczewicy
Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…
WIĘCEJ >Fritatta szparagowa
Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami wieprzowymi
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…
WIĘCEJ >