fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowy deser z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e587600-d841-44bc-a9c8-e5167f399cff
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowy deser z tapioki

Przygotowanie

  • Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przelać do dużego sita i płukać przez 2 minuty zimną wodą.
  • Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda.
  • Przepłukaną tapiokę zostawić na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełnić tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Śliwki zblendować z łyżką oleju kokosowego, bananem i cynamonem, co pozwoli uzyskać gęsty sos, którym można polać tapiokę, a następnie na wierzchu ułożyć maliny

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Spróbuj przygotować podobne desery na bazie tapioki – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g perełek tapioki
  • 1 banan (120 g)
  • 1 garść świeżych lub mrożonych malin (70 g)
  • 2 śliwki (110 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >