fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowy deser z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e587600-d841-44bc-a9c8-e5167f399cff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowy deser z tapioki

Przygotowanie

  • Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przelać do dużego sita i płukać przez 2 minuty zimną wodą.
  • Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda.
  • Przepłukaną tapiokę zostawić na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełnić tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Śliwki zblendować z łyżką oleju kokosowego, bananem i cynamonem, co pozwoli uzyskać gęsty sos, którym można polać tapiokę, a następnie na wierzchu ułożyć maliny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (120 g)
  • Śliwka (świeża) (110 g)
  • Tapioka – perełki (100 g)
  • Malina (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić (…)

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć (…)

WIĘCEJ >