fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowy deser z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e587600-d841-44bc-a9c8-e5167f399cff
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowy deser z tapioki

Przygotowanie

  • Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przelać do dużego sita i płukać przez 2 minuty zimną wodą.
  • Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda.
  • Przepłukaną tapiokę zostawić na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełnić tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Śliwki zblendować z łyżką oleju kokosowego, bananem i cynamonem, co pozwoli uzyskać gęsty sos, którym można polać tapiokę, a następnie na wierzchu ułożyć maliny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (120 g)
  • Śliwka (świeża) (110 g)
  • Tapioka – perełki (100 g)
  • Malina (świeża) (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Paleo mizeria

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy dwie łyżki śmietanki kokosowej (może być też górna warstwa ze schłodzonej puszki mleka kokosowego). Ogórek dokładnie mieszamy ze śmietanką i dopraiwamy dwoma szczyptami soli i pieprzu….

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >