fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowy deser z tapioki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e587600-d841-44bc-a9c8-e5167f399cff

Bezglutenowy deser z tapioki

Przygotowanie

  • Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przelać do dużego sita i płukać przez 2 minuty zimną wodą.
  • Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda.
  • Przepłukaną tapiokę zostawić na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełnić tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Śliwki zblendować z łyżką oleju kokosowego, bananem i cynamonem, co pozwoli uzyskać gęsty sos, którym można polać tapiokę, a następnie na wierzchu ułożyć maliny

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Spróbuj przygotować podobne desery na bazie tapioki – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g perełek tapioki
  • 1 banan (120 g)
  • 1 garść świeżych lub mrożonych malin (70 g)
  • 2 śliwki (110 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…

WIĘCEJ >