Malinowy deser z tapioki
Malinowy deser z tapioki
Przygotowanie
- Zaczynamy od musu malinowego
- Maliny miksujemy blenderem na gładki mus
- W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień
- Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając
- Po tym czasie mus powinien osiągnąć konsystencję przypominającą kisiel, a tapioka ma być szklista
- Mus malinowy zdejmujemy z ognia i rozdzielamy przelewając do kieliszków lub szklanek
- Gdy ostygnie, wkładamy je do lodówki. Podajemy schłodzone
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje deserów z tapioką – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g malin
- 3 łyżki miodu pszczelego (36 g)
- 100 g tapioki
- 250 ml wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Zupa ziemniaczana
Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…
WIĘCEJ >Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami wieprzowymi
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…
WIĘCEJ >