fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-2-3

Pudding z owocami

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
  • Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
  • Wkładamy do lodówki na 8 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
  • Obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki
  • Granat przekrawamy i wyjmujemy pestki (najprościej położyć na dłoni przeciętym w dół i z góry uderzać np. drewnianą łyżką, pestki granatu same wypadną
  • Dekorujemy puddingi owocami

Rady dietetyka

Wierzch puddingu można udekorować orzechami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.

Pudding można przyrządzić dzień wcześniej na noc, by następnego dnia móc zjeść go od razu.

Uwagi

Propozycje polecanych przez nas puddingów z nasionami chia znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź, czy składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 czubata łyżeczka nasion chia (ok. 4 g)
  • 1 płaska łyżeczka miodu (12 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ½ pomarańczy (120 g)
  • ½ granatu (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Lodówka, Pucharki do deserów
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >