fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-2-3

Pudding z owocami

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
  • Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
  • Wkładamy do lodówki na 8 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
  • Obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki
  • Granat przekrawamy i wyjmujemy pestki (najprościej położyć na dłoni przeciętym w dół i z góry uderzać np. drewnianą łyżką, pestki granatu same wypadną
  • Dekorujemy puddingi owocami

Rady dietetyka

Wierzch puddingu można udekorować orzechami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.

Pudding można przyrządzić dzień wcześniej na noc, by następnego dnia móc zjeść go od razu.

Uwagi

Propozycje polecanych przez nas puddingów z nasionami chia znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź, czy składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 czubata łyżeczka nasion chia (ok. 4 g)
  • 1 płaska łyżeczka miodu (12 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ½ pomarańczy (120 g)
  • ½ granatu (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Lodówka, Pucharki do deserów
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Roladki z bakłażana i twarogu

Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >