fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz25-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pudding z owocami

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
  • Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
  • Wkładamy do lodówki na 8 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
  • Obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki
  • Granat przekrawamy i wyjmujemy pestki (najprościej położyć na dłoni przeciętym w dół i z góry uderzać np. drewnianą łyżką, pestki granatu same wypadną
  • Dekorujemy puddingi owocami

Rady dietetyka

Wierzch puddingu można udekorować orzechami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.

Pudding można przyrządzić dzień wcześniej na noc, by następnego dnia móc zjeść go od razu.

Uwagi

Propozycje polecanych przez nas puddingów z nasionami chia znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź, czy składniki odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 czubata łyżeczka nasion chia (ok. 4 g)
  • 1 płaska łyżeczka miodu (12 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • ½ pomarańczy (120 g)
  • ½ granatu (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Lodówka, Pucharki do deserów

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >