Pudding z owocami
Pudding z owocami
Przygotowanie
- Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C
- Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
- Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
- Wkładamy do lodówki na 8 godz.
- Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
- Obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki
- Granat przekrawamy i wyjmujemy pestki (najprościej położyć na dłoni przeciętym w dół i z góry uderzać np. drewnianą łyżką, pestki granatu same wypadną
- Dekorujemy puddingi owocami
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje na przygotowanie puddingów z nasionami chia.
Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Pomarańcza (120 g)
- Granat (50 g)
- Cytryna (20 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Nasiona chia (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…
WIĘCEJ >Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…
WIĘCEJ >