Pudding z owocami
Pudding z owocami
Przygotowanie
- Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C
- Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
- Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
- Wkładamy do lodówki na 8 godz.
- Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
- Obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki
- Granat przekrawamy i wyjmujemy pestki (najprościej położyć na dłoni przeciętym w dół i z góry uderzać np. drewnianą łyżką, pestki granatu same wypadną
- Dekorujemy puddingi owocami
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje na przygotowanie puddingów z nasionami chia.
Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Pomarańcza (120 g)
- Granat (50 g)
- Cytryna (20 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Chia – nasiona (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Krem z grochu żółtego
Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…
WIĘCEJ >Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i wcieramy je dokładnie w mięso Wkładamy mięso do szynkowaru, a szynkowar na min. 12 godz. do lodówki Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok….
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >