fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding Chia z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c159d3565-3be2-4df5-9397-2fdcc95071fa-1

Pudding Chia z musem bananowym

Przygotowanie

Pudding:

  • Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
  • Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek 
  • Wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną
  • Zblendowaną masę bananową po równo nakładamy na wierzch puddingu 
  • Dekorujemy świeżymi owocami 

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Pudding chia możesz przyrządzić z dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Pudding

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 2 czubate łyżki nasion chia (20 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Mus bananowy

  • 1 banan (120 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • ½ garści truskawek lub innych świeżych owoców do dekoracji (35 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Lodówka, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…

WIĘCEJ >