fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding Chia z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c159d3565-3be2-4df5-9397-2fdcc95071fa-1

Pudding Chia z musem bananowym

Przygotowanie

Pudding:

  • Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy
  • Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
  • Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek 
  • Wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną
  • Zblendowaną masę bananową po równo nakładamy na wierzch puddingu 
  • Dekorujemy świeżymi owocami 

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Pudding chia możesz przyrządzić z dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Pudding

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 2 czubate łyżki nasion chia (20 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Mus bananowy

  • 1 banan (120 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • ½ garści truskawek lub innych świeżych owoców do dekoracji (35 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Lodówka, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >