Pudding Chia z musem bananowym
Pudding Chia z musem bananowym
Przygotowanie
Pudding:
- Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6
- Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 30 min
- Mleko z chia mieszamy i przekładamy po równo do 4 szklanek
- Wkładamy do lodówki na 8 godzin
- Po tym czasie wyjmujemy z lodówki
Mus bananowy:
- Banany obieramy
- Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy mąkę kokosową
- Blendujemy banany z cytryną
- Zblendowaną masę bananową po równo nakładamy na wierzch puddingu
- Dekorujemy świeżymi owocami
Rady dietetyka
Dopasuj każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Pudding chia możesz przyrządzić z dowolnymi owocami.
Autor
Lista składników
Pudding
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 2 czubate łyżki nasion chia (20 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
Mus bananowy
- 1 banan (120 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
- ½ garści truskawek lub innych świeżych owoców do dekoracji (35 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…
WIĘCEJ >Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Dyniowe kulki mocy
Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…
WIĘCEJ >