fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciasto z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab53900a-4ddc-4ba1-ade0-f05a3ba176a4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
  • W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
  • Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
  • Dodajemy laskę wanilii i miksujemy 
  • Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
  • Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
  • Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny

Kruszonka

  • Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier
  • Dodajemy masło
  • Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdziesz inne, równie smaczne propozycje kruchych wypieków.

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Prawdziwe masło (120 g)
  • ½ szklanki erytrytolu (105 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • Mąka gryczana (185 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (75 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Truskawki (350 g)
  • Maliny (350 g)
  • Mąka gryczana (120 g)
  • Erytrytol (50 g)
  • Prawdziwe masło (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Keto kulki kolorowe

Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…

WIĘCEJ >