fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciasto z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab53900a-4ddc-4ba1-ade0-f05a3ba176a4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
  • W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
  • Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
  • Dodajemy laskę wanilii i miksujemy 
  • Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
  • Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
  • Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny

Kruszonka

  • Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier
  • Dodajemy masło
  • Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdziesz inne, równie smaczne propozycje kruchych wypieków.

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Prawdziwe masło (120 g)
  • ½ szklanki erytrytolu (105 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • Mąka gryczana (185 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (75 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Truskawki (350 g)
  • Maliny (350 g)
  • Mąka gryczana (120 g)
  • Erytrytol (50 g)
  • Prawdziwe masło (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >