fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciasto z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab53900a-4ddc-4ba1-ade0-f05a3ba176a4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
  • W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
  • Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
  • Dodajemy laskę wanilii i miksujemy 
  • Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
  • Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
  • Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny

Kruszonka

  • Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier
  • Dodajemy masło
  • Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych, kruchych wypieków.

Do wykonania tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Kruche ciasto z owocami

  • Malina (świeża) (350 g)
  • Truskawka (świeża) (350 g)
  • Mąka gryczana (185 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Prawdziwe masło (120 g)
  • Erytrol (105 g)
  • Mąka ziemniaczana (75 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Kruszonka

  • Mąka gryczana (120 g)
  • Prawdziwe masło (80 g)
  • Erytrol (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Złote mleko

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >