fbpx
logo
Szukaj
open close

Kruche ciasto z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab53900a-4ddc-4ba1-ade0-f05a3ba176a4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
  • W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
  • Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
  • Dodajemy laskę wanilii i miksujemy 
  • Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
  • Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
  • Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny

Kruszonka

  • Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier
  • Dodajemy masło
  • Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych, kruchych wypieków.

Do wykonania tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Autor

Jagoda Kłębek
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Kruche ciasto z owocami

  • Malina (350 g)
  • Truskawka (350 g)
  • Mąka gryczana (185 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło (120 g)
  • Erytrol (105 g)
  • Mąka ziemniaczana (75 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Kruszonka

  • Mąka gryczana (120 g)
  • Masło (80 g)
  • Erytrol (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami (…)

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę (…)

WIĘCEJ >