Kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto z owocami
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
- W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
- Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
- Dodajemy laskę wanilii i miksujemy
- Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
- Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
- Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
- Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny
Kruszonka
- Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier
- Dodajemy masło
- Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
- Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych, kruchych wypieków.
Do wykonania tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
Kruche ciasto z owocami
- Malina (świeża) (350 g)
- Truskawka (świeża) (350 g)
- Mąka gryczana (185 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Prawdziwe masło (120 g)
- Erytrol (105 g)
- Mąka ziemniaczana (75 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Kruszonka
- Mąka gryczana (120 g)
- Prawdziwe masło (80 g)
- Erytrol (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Sernik z batatów
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….
WIĘCEJ >Jagodowy pudding z tapioki
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…
WIĘCEJ >Komosanka cynamonowo-czekoladowa
Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…
WIĘCEJ >