fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciasto z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab53900a-4ddc-4ba1-ade0-f05a3ba176a4

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
  • W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
  • Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
  • Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
  • Dodajemy laskę wanilii i miksujemy 
  • Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
  • Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
  • Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny

Kruszonka

  • Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier
  • Dodajemy masło
  • Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
  • Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdziesz inne, równie smaczne propozycje kruchych wypieków.

Autor

Jagoda Kłębek
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Prawdziwe masło (120 g)
  • ½ szklanki erytrytolu (105 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • Mąka gryczana (185 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (75 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Truskawki (350 g)
  • Maliny (350 g)
  • Mąka gryczana (120 g)
  • Erytrytol (50 g)
  • Prawdziwe masło (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >