Kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto z owocami
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy
- W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g)
- Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
- Dodajemy laskę wanilii i miksujemy
- Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się wszystkich składników
- Formę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Przenosimy do niej ciasto i wyrównujemy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C z opcją grzanie góra-dół
- Spód podpiekamy przez około 15-18 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
- Na podpieczony spód kładziemy truskawki i maliny
Kruszonka
- Pozostałe masło rozpuszczamy na kuchence i pozostawiamy do ostygnięcia
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier
- Dodajemy masło
- Rozcieramy palcami składniki, po czym rozprowadzamy po powierzchni owoców
- Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół w temp. 175 st. C przez 45 minut
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych znajdziesz inne, równie smaczne propozycje kruchych wypieków.
Autor
Lista składników
- Prawdziwe masło (120 g)
- ½ szklanki erytrytolu (105 g)
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- Mąka gryczana (185 g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (75 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- Truskawki (350 g)
- Maliny (350 g)
- Mąka gryczana (120 g)
- Erytrytol (50 g)
- Prawdziwe masło (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami
Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Keto kulki kolorowe
Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…
WIĘCEJ >