Kruszon truskawkowo – bananowy
Kruszon truskawkowo – bananowy
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
- Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 min
- W tym czasie przygotowujemy truskawki, myjemy, usuwamy szypułki, jak są duże, to kroimy na pół
- Przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Nakładamy truskawki
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temp. Do 160 st. C
- Wkładamy ciasto na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
- Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wypróbuj podobne propozycje na tego typu ciasta (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
Ciasto
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 płaski łyżki karobu (24 g)
Masa bananowa
- 8 bananów (960 g)
- 5 łyżek mąki gryczanej (75 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 500 g truskawek
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa czosnkowa na rosole
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Szpinak cytrynowy
Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…
WIĘCEJ >