fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruszon truskawkowo – bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4126ad84-20a4-44dd-b1e2-778bb36abdad

Kruszon truskawkowo – bananowy

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie przygotowujemy truskawki, myjemy, usuwamy szypułki, jak są duże, to kroimy na pół
  • Przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Nakładamy truskawki
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. Do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj podobne propozycje na tego typu ciasta (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 płaski łyżki karobu (24 g)

Masa bananowa

  • 8 bananów (960 g)
  • 5 łyżek mąki gryczanej (75 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 500 g truskawek 

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >