fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruszon truskawkowo – bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4126ad84-20a4-44dd-b1e2-778bb36abdad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kruszon truskawkowo – bananowy

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie przygotowujemy truskawki, myjemy, usuwamy szypułki, jak są duże, to kroimy na pół
  • Przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Nakładamy truskawki
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. Do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Karob (24 g)

Masa bananowa

  • Banan (świeży) (960 g)
  • Truskawka (świeża) (500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Mąka gryczana (75 g)
  • Cytryna (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa

Wlewamy bulion do garnka Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa Doprowadzamy do wrzenia Gotujemy około 30 minut Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami

WIĘCEJ >