logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruszon truskawkowo – bananowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-96

Kruszon truskawkowo – bananowy

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie przygotowujemy truskawki, myjemy, usuwamy szypułki, jak są duże, to kroimy na pół
  • Przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Nakładamy truskawki
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. Do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 200 g masła klarowanego (miękkie, wyjęte kilka godzin wcześniej z lodówki)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 płaski łyżki karobu

Masa bananowa:

  • 8 bananów
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • ½ cytryny
  • 500 g truskawek 

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy (…)

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. (…)

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę (…)

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl