fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone owoce z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72075e01-fe41-4b26-a82c-80600da1ebaa

Pieczone owoce z kruszonką

Przygotowanie

Ciasto:

  • Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
  • Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon
  • Wymieszać składniki
  • Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym
  • Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać je kruszonką
  • Zapiekać w piekarniku w temperaturze 175°c przez 35-40 minut
  • Naczynie należy ustawić maksymalnie do połowy wysokości piekarnika aby kruszonka się nie przypaliła

Kruszonka:

  • Na kilka minut zalać wrzątkiem daktyle
  • Odcedzić daktyle i przełożyć do blendera
  • Dodać wiórki kokosowe, cynamon oraz miód
  • Zmiksować do otrzymania ziarenek o wielkości czarnego pieprzu
  • Wymieszać z masłem klarowanym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innymi pomysłami na wypieki z kruszonką, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 gruszki (520 g)
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Kruszonka

  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 3 garści wiórków kokosowych (18 g)
  • 6 daktyli (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >