fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone owoce z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72075e01-fe41-4b26-a82c-80600da1ebaa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone owoce z kruszonką

Przygotowanie

Ciasto:

  • Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
  • Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon
  • Wymieszać składniki
  • Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym
  • Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać je kruszonką
  • Zapiekać w piekarniku w temperaturze 175°c przez 35-40 minut
  • Naczynie należy ustawić maksymalnie do połowy wysokości piekarnika aby kruszonka się nie przypaliła

Kruszonka:

  • Na kilka minut zalać wrzątkiem daktyle
  • Odcedzić daktyle i przełożyć do blendera
  • Dodać wiórki kokosowe, cynamon oraz miód
  • Zmiksować do otrzymania ziarenek o wielkości czarnego pieprzu
  • Wymieszać z masłem klarowanym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innymi pomysłami na wypieki z kruszonką, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 gruszki (520 g)
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Kruszonka

  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 3 garści wiórków kokosowych (18 g)
  • 6 daktyli (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >