Pieczone owoce z kruszonką
Pieczone owoce z kruszonką
Przygotowanie
Ciasto:
- Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
- Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon
- Wymieszać składniki
- Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym
- Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać je kruszonką
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze 175°c przez 35-40 minut
- Naczynie należy ustawić maksymalnie do połowy wysokości piekarnika aby kruszonka się nie przypaliła
Kruszonka:
- Na kilka minut zalać wrzątkiem daktyle
- Odcedzić daktyle i przełożyć do blendera
- Dodać wiórki kokosowe, cynamon oraz miód
- Zmiksować do otrzymania ziarenek o wielkości czarnego pieprzu
- Wymieszać z masłem klarowanym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się innymi pomysłami na wypieki z kruszonką, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 4 gruszki (520 g)
- 50 g malin
- 50 g jeżyn
- 50 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Kruszonka
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
- 3 garści wiórków kokosowych (18 g)
- 6 daktyli (30 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Mus czekoladowy z owocami
Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >