fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone owoce z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72075e01-fe41-4b26-a82c-80600da1ebaa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone owoce z kruszonką

Przygotowanie

Ciasto:

  • Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
  • Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon
  • Wymieszać składniki
  • Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym
  • Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać je kruszonką
  • Zapiekać w piekarniku w temperaturze 175°c przez 35-40 minut
  • Naczynie należy ustawić maksymalnie do połowy wysokości piekarnika aby kruszonka się nie przypaliła

Kruszonka:

  • Na kilka minut zalać wrzątkiem daktyle
  • Odcedzić daktyle i przełożyć do blendera
  • Dodać wiórki kokosowe, cynamon oraz miód
  • Zmiksować do otrzymania ziarenek o wielkości czarnego pieprzu
  • Wymieszać z masłem klarowanym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innymi pomysłami na wypieki z kruszonką, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 gruszki (520 g)
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Kruszonka

  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 2 łyżki miodu pszczelego (24 g)
  • 3 garści wiórków kokosowych (18 g)
  • 6 daktyli (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >