
Ma cierpki smak, więc wiele osób po nią nie sięga. Niesłusznie, bo aronia to prawdziwe bogactwo antyoksydantów i wielu innych ważnych składników. Pod względem zawartości cennych związków aktywnych wśród owoców nie ma sobie równych!
Aronia należy do najzdrowszych owoców. Te niepozorne, czarne kulki kryją w sobie wielką moc.
Prawdziwe bogactwo aronii tkwi w zawartości polifenoli – antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, co chroni organizm przed różnymi chorobami. Poza tym jagody aronii są bogate w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, wapń, jod, bor oraz błonnik.
Aronia – właściwości
Aronia ma wiele zalet:
- korzystnie działa na serce, chroni układ krwionośny, pomaga otrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
- poprawia odporność;
- wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych;
- łagodzi stany zapalne;
- działa przeciwwirusowo;
- zapobiega infekcjom dróg moczowych;
- działa przeciwutleniająco;
- regeneruje wzrok i chroni przed chorobami oczu (takimi jak zaćma, jaskra);
- poprawia pamięć i koncentrację;
- chroni przed schorzeniami neurologicznymi (takimi jak choroba Alzheimera, demencja starcza);
- pomaga w walce z hemoroidami;
- reguluje przemianę materii;
- opóźnia procesy starzenia;
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
Poza tym sięganie po aronię wspiera w radzeniu sobie z licznymi chorobami, takimi jak nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory, schorzenia oczu czy przeziębienie.
Na te owoce szczególną uwagę powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę. Aronia spowalnia wchłanianie glukozy i nie dopuszcza do jej gwałtownych skoków we krwi. Owoce te poleca się też kobietom w ciąży, szczególnie tym zmagającym się z cukrzycą ciążową.
Z kolei nie zaleca się ich osobom, które borykają się z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, zaparciami, wrzodami żołądka, zakrzepowym zapaleniem żył.
Zastosowanie w kuchni
Aronię można spożywać na surowo, ale ma cierpki smak, więc wiele osób z tego rezygnuje. Jest na to jednak sposób: wystarczy przemrozić owoce w zamrażarce przez dwa dni.
Większym zainteresowaniem cieszą się różne wyroby z aronii, takie jak dżemy, sok, wino, nalewki. Aronia może być też dodatkiem do ciast czy koktajli. Sprawdza się również jako konfitura do dań mięsnych.
Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.
Autor

Iwona Wierzbicka
Ma cierpki smak, więc wiele osób po nią nie sięga. Niesłusznie, bo aronia to prawdziwe bogactwo antyoksydantów i wielu innych ważnych składników. Pod względem zawartości cennych związków aktywnych wśród owoców nie ma sobie równych!
Aronia należy do najzdrowszych owoców. Te niepozorne, czarne kulki kryją w sobie wielką moc.
Prawdziwe bogactwo aronii tkwi w zawartości polifenoli – antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, co chroni organizm przed różnymi chorobami. Poza tym jagody aronii są bogate w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, wapń, jod, bor oraz błonnik.
Aronia – właściwości
Aronia ma wiele zalet:
- korzystnie działa na serce, chroni układ krwionośny, pomaga otrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
- poprawia odporność;
- wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych;
- łagodzi stany zapalne;
- działa przeciwwirusowo;
- zapobiega infekcjom dróg moczowych;
- działa przeciwutleniająco;
- regeneruje wzrok i chroni przed chorobami oczu (takimi jak zaćma, jaskra);
- poprawia pamięć i koncentrację;
- chroni przed schorzeniami neurologicznymi (takimi jak choroba Alzheimera, demencja starcza);
- pomaga w walce z hemoroidami;
- reguluje przemianę materii;
- opóźnia procesy starzenia;
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
Poza tym sięganie po aronię wspiera w radzeniu sobie z licznymi chorobami, takimi jak nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory, schorzenia oczu czy przeziębienie.
Na te owoce szczególną uwagę powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę. Aronia spowalnia wchłanianie glukozy i nie dopuszcza do jej gwałtownych skoków we krwi. Owoce te poleca się też kobietom w ciąży, szczególnie tym zmagającym się z cukrzycą ciążową.
Z kolei nie zaleca się ich osobom, które borykają się z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, zaparciami, wrzodami żołądka, zakrzepowym zapaleniem żył.
Zastosowanie w kuchni
Aronię można spożywać na surowo, ale ma cierpki smak, więc wiele osób z tego rezygnuje. Jest na to jednak sposób: wystarczy przemrozić owoce w zamrażarce przez dwa dni.
Większym zainteresowaniem cieszą się różne wyroby z aronii, takie jak dżemy, sok, wino, nalewki. Aronia może być też dodatkiem do ciast czy koktajli. Sprawdza się również jako konfitura do dań mięsnych.
Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy muszę jeść śniadanie?
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia,…
WIĘCEJ >Maca – wyjątkowy adaptogen
Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…
WIĘCEJ >Jak skutecznie schudnąć bez liczenia kalorii? 8 prostych zasad
Liczysz kalorie, starasz się zdrowo odżywiać, ćwiczysz kilka razy w tygodniu, a waga ani drgnie? Sprawdź, jak skutecznie schudnąć dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad. 1. Śpij 8 godzin dziennie Badania pokazują, że osoby śpiące mniej…
WIĘCEJ >Radio Opole: Zdrowie i uroda – Stres
Iwona Wierzbicka w Radio Opole - Zdrowie i uroda, opowiada o tym jak zredukować poziom stresu, dzięki diecie, ćwiczeniom i zdrowym stylem życia. Podkreśla istotę odpowiedniego żywienia, a dopiero w drugiej kolejności uzupełnieniu suplementacją.
WIĘCEJ >