fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5e2ed4f-d370-4303-b597-29af396e00b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Przygotowanie

  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie 
  • Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
  • Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
  • Dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką), aż masa się dobrze połączy
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie 
  • W tym czasie bierzemy foremki do muffinek 
  • Nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę 
  • Do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
  • Maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
  • Tak przygotowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki 
  • W tym czasie obieramy banany
  • Wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki 
  • W tym czasie przygotowujemy owoce 
  • Jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
  • Malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
  • Wyjmujemy foremki z ciastem
  • Ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przekładamy foremkę „do góry nogami” na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
  • Uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
  • Wyjmujemy masę bananową
  • Powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to trzeba jeszcze włożyć na 10 min do lodówki
  • Masę bananową mieszamy rózgą i nakładamy do 2-3 wysokości babeczek
  • Na wierzchu układamy owoce 
  • Dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (360 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Woda (150 ml)
  • Daktyl (80 g)
  • Czereśnia (świeża) (60 g)
  • Jeżyna (świeża) (60 g)
  • Malina (świeża) (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mięta (świeża) (10 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Czajnik, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rózga kuchenna, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >