fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5e2ed4f-d370-4303-b597-29af396e00b4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Przygotowanie

  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie 
  • Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
  • Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
  • Dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką), aż masa się dobrze połączy
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie 
  • W tym czasie bierzemy foremki do muffinek 
  • Nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę 
  • Do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
  • Maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
  • Tak przygotowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki 
  • W tym czasie obieramy banany
  • Wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki 
  • W tym czasie przygotowujemy owoce 
  • Jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
  • Malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
  • Wyjmujemy foremki z ciastem
  • Ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przekładamy foremkę „do góry nogami” na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
  • Uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
  • Wyjmujemy masę bananową
  • Powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to trzeba jeszcze włożyć na 10 min do lodówki
  • Masę bananową mieszamy rózgą i nakładamy do 2-3 wysokości babeczek
  • Na wierzchu układamy owoce 
  • Dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 babeczek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne pomysły na ciasteczka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 16 daktyli (80 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 banany (360 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych malin (60 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (60 g)
  • 4 łyżki czereśni (60 g)
  • 10 listków mięty (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rózga kuchenna, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiszone buraki

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >