fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5e2ed4f-d370-4303-b597-29af396e00b4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Przygotowanie

  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie 
  • Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
  • Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
  • Dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką), aż masa się dobrze połączy
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie 
  • W tym czasie bierzemy foremki do muffinek 
  • Nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę 
  • Do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
  • Maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
  • Tak przygotowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki 
  • W tym czasie obieramy banany
  • Wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki 
  • W tym czasie przygotowujemy owoce 
  • Jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
  • Malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
  • Wyjmujemy foremki z ciastem
  • Ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przekładamy foremkę „do góry nogami” na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
  • Uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
  • Wyjmujemy masę bananową
  • Powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to trzeba jeszcze włożyć na 10 min do lodówki
  • Masę bananową mieszamy rózgą i nakładamy do 2-3 wysokości babeczek
  • Na wierzchu układamy owoce 
  • Dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (360 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Woda (150 ml)
  • Daktyl (80 g)
  • Czereśnia (świeża) (60 g)
  • Jeżyna (świeża) (60 g)
  • Malina (świeża) (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Mięta (świeża) (10 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Czajnik, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rózga kuchenna, Sitko, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >