fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5e2ed4f-d370-4303-b597-29af396e00b4

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Przygotowanie

  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie 
  • Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
  • Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
  • Dodajemy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką), aż masa się dobrze połączy
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie 
  • W tym czasie bierzemy foremki do muffinek 
  • Nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę 
  • Do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
  • Maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
  • Tak przygotowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki 
  • W tym czasie obieramy banany
  • Wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki 
  • W tym czasie przygotowujemy owoce 
  • Jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
  • Malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
  • Wyjmujemy foremki z ciastem
  • Ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przekładamy foremkę „do góry nogami” na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
  • Uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
  • Wyjmujemy masę bananową
  • Powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to trzeba jeszcze włożyć na 10 min do lodówki
  • Masę bananową mieszamy rózgą i nakładamy do 2-3 wysokości babeczek
  • Na wierzchu układamy owoce 
  • Dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 babeczek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne pomysły na ciasteczka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 16 daktyli (80 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 banany (360 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych malin (60 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (60 g)
  • 4 łyżki czereśni (60 g)
  • 10 listków mięty (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rózga kuchenna, Sitko, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >