fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c940bac96-166c-4584-94f2-782c7d46d1a3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka dyniowe

Przygotowanie

  • Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem.
  • Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii.
  • Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki lub żurawinę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote.
  • Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni.

Rady dietetyka

Cukier trzcinowy warto zastąpić ksylitolem. Wtedy należy użyć ok. ¾ szklanki.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni wcześniej upieczonej bądź ugotowanej, a następnie zblendowanej na gładko.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g puree z dyni
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 260 g jasnej mąki orkiszowej
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (70 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >