fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c940bac96-166c-4584-94f2-782c7d46d1a3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka dyniowe

Przygotowanie

  • Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem.
  • Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii.
  • Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki lub żurawinę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote.
  • Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni.

Rady dietetyka

Cukier trzcinowy warto zastąpić ksylitolem. Wtedy należy użyć ok. ¾ szklanki.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni wcześniej upieczonej bądź ugotowanej, a następnie zblendowanej na gładko.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g puree z dyni
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 260 g jasnej mąki orkiszowej
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (70 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy

WIĘCEJ >