Ciasteczka dyniowe
Ciasteczka dyniowe
Przygotowanie
- Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem.
- Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii.
- Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki lub żurawinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote.
- Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni.
Rady dietetyka
Cukier trzcinowy warto zastąpić ksylitolem. Wtedy należy użyć ok. ¾ szklanki.
Uwagi
Puree z dyni przygotowuje się z dyni wcześniej upieczonej bądź ugotowanej, a następnie zblendowanej na gładko.
Autor
Lista składników
- 200 g puree z dyni
- 70 g cukru trzcinowego
- 260 g jasnej mąki orkiszowej
- 100 g masła klarowanego Ghee
- ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (70 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z owocami
Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…
WIĘCEJ >