logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c940bac96-166c-4584-94f2-782c7d46d1a3

Ciasteczka dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c940bac96-166c-4584-94f2-782c7d46d1a3

Przygotowanie

  • Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem.
  • Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii.
  • Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki lub żurawinę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote.
  • Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni.

Rady dietetyka

Cukier trzcinowy warto zastąpić ksylitolem. Wtedy trzeba użyć ok. ¾ szklanki.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni upieczonej bądź ugotowanej, a następnie zblendowanej na gładko.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g puree z dyni
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 260 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła klarowanego
  • 70 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół (…)

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl