fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krucha tarta z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda449f93-be86-45a9-bb7b-60044295c690
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krucha tarta z rabarbarem

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec
  • Dodajemy jajka i mąkę gryczaną
  • Dodajemy słodzidło
  • Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na około 60 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st.C
  • Przygotowujemy formę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Bierzemy 1 kulkę ciasta i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy
  • Placek przekładamy do formy i delikatnie wpasowujemy go w wewnętrzne ranty formy
  • Wkładamy do piekarnika na 15 minut
  • Po podpieczeniu spodu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni
  • Posypujemy słodziłem i przyprawami, dusimy przez około 10-15 minut do uzyskania miękkiej masy
  • Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Masę studzimy, po czym wylewamy ją na podpieczony spód ciasta kruchego

Pianka

  • Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce
  • Ubijamy mikserem do sztywności
  • Dodajemy zmielony erytrytol
  • Miksujemy na mniejszych obrotach do uzyskania gęstej, lśniącej masy
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • Piankę wylewamy na masę rabarbarową
  • Wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki
  • Rozwałkowujemy go na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy, kroimy w średniej wielkości paski i kładziemy na piankę, tworząc kratkę
  • Gotowe ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C na około 45 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy i po wystudzeniu kroimy w kawałki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia słodkich tart.

Autor

Jagoda Kłębek
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Prawdziwe masło (180 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Erytrol (80 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar (świeży) (650 g)
  • Erytrol (20 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Pianka

  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Erytrol (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Forma na tartę - 24 cm, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…

WIĘCEJ >