fbpx
logo
Szukaj
open close

Krucha tarta z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda449f93-be86-45a9-bb7b-60044295c690
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krucha tarta z rabarbarem

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec
  • Dodajemy jajka i mąkę gryczaną
  • Dodajemy słodzidło
  • Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na około 60 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st.C
  • Przygotowujemy formę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Bierzemy 1 kulkę ciasta i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy
  • Placek przekładamy do formy i delikatnie wpasowujemy go w wewnętrzne ranty formy
  • Wkładamy do piekarnika na 15 minut
  • Po podpieczeniu spodu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni
  • Posypujemy słodziłem i przyprawami, dusimy przez około 10-15 minut do uzyskania miękkiej masy
  • Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Masę studzimy, po czym wylewamy ją na podpieczony spód ciasta kruchego

Pianka

  • Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce
  • Ubijamy mikserem do sztywności
  • Dodajemy zmielony erytrytol
  • Miksujemy na mniejszych obrotach do uzyskania gęstej, lśniącej masy
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • Piankę wylewamy na masę rabarbarową
  • Wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki
  • Rozwałkowujemy go na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy, kroimy w średniej wielkości paski i kładziemy na piankę, tworząc kratkę
  • Gotowe ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C na około 45 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy i po wystudzeniu kroimy w kawałki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia słodkich tart.

Autor

Jagoda Kłębek
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto kruche

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Masło (180 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Erytrol (80 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar (650 g)
  • Erytrol (20 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Pianka

  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Erytrol (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Forma na tartę - 24 cm, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >