fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krucha tarta z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda449f93-be86-45a9-bb7b-60044295c690
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krucha tarta z rabarbarem

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec
  • Dodajemy jajka i mąkę gryczaną
  • Dodajemy słodzidło
  • Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na około 60 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st.C
  • Przygotowujemy formę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Bierzemy 1 kulkę ciasta i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy
  • Placek przekładamy do formy i delikatnie wpasowujemy go w wewnętrzne ranty formy
  • Wkładamy do piekarnika na 15 minut
  • Po podpieczeniu spodu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni
  • Posypujemy słodziłem i przyprawami, dusimy przez około 10-15 minut do uzyskania miękkiej masy
  • Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Masę studzimy, po czym wylewamy ją na podpieczony spód ciasta kruchego

Pianka

  • Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce
  • Ubijamy mikserem do sztywności
  • Dodajemy zmielony erytrytol
  • Miksujemy na mniejszych obrotach do uzyskania gęstej, lśniącej masy
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • Piankę wylewamy na masę rabarbarową
  • Wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki
  • Rozwałkowujemy go na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy, kroimy w średniej wielkości paski i kładziemy na piankę, tworząc kratkę
  • Gotowe ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C na około 45 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy i po wystudzeniu kroimy w kawałki

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to 1 kawałek o wielkości około 200 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje kruchych ciast z owocami.

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 1 i ¾ szklanki mąki gryczanej (300 g)
  • 1 kostka masła prawdziwego (180 g)
  • 20 g smalcu gęsiego
  • 6 łyżek dowolnej substancji słodzącej, np. erytrytolu (80 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)

Masa rabarbarowa

  • 4-6 łodyg rabarbaru (650 g)
  • 2 czubate łyżki erytrytolu (20 g)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)

Pianka

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 1 łyżka erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - 24 cm, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >