fbpx
logo
Szukaj
open close

Krucha tarta z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda449f93-be86-45a9-bb7b-60044295c690
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krucha tarta z rabarbarem

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec
  • Dodajemy jajka i mąkę gryczaną
  • Dodajemy słodzidło
  • Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na około 60 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st.C
  • Przygotowujemy formę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Bierzemy 1 kulkę ciasta i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy
  • Placek przekładamy do formy i delikatnie wpasowujemy go w wewnętrzne ranty formy
  • Wkładamy do piekarnika na 15 minut
  • Po podpieczeniu spodu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni
  • Posypujemy słodziłem i przyprawami, dusimy przez około 10-15 minut do uzyskania miękkiej masy
  • Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Masę studzimy, po czym wylewamy ją na podpieczony spód ciasta kruchego

Pianka

  • Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce
  • Ubijamy mikserem do sztywności
  • Dodajemy zmielony erytrytol
  • Miksujemy na mniejszych obrotach do uzyskania gęstej, lśniącej masy
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • Piankę wylewamy na masę rabarbarową
  • Wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki
  • Rozwałkowujemy go na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy, kroimy w średniej wielkości paski i kładziemy na piankę, tworząc kratkę
  • Gotowe ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C na około 45 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy i po wystudzeniu kroimy w kawałki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia słodkich tart.

Autor

Jagoda Kłębek
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto kruche

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Masło (180 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Erytrol (80 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)

Masa rabarbarowa

  • Rabarbar (650 g)
  • Erytrol (20 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Pianka

  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Erytrol (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Forma na tartę - 24 cm, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Wałek, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z (…)

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki (…)

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym (…)

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym (…)

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >