Kokosowa tarta malinowa
Kokosowa tarta malinowa
Przygotowanie
Masa malinowa:
- Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować
- Dodajemy miód
- Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik
- Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody
- Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2 min i dodajemy do gorących malin
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
- Odstawiamy do wystudzenia
Spód:
- Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem żeby je zakryło
- Czekamy 3-4 min i miksujemy blenderem
- Wiórki wsypujemy do miski
- Dodajemy zmiksowane daktyle
- Dodajemy olej kokosowy
- Mieszamy
- Wykładamy ciasto na formę wyłożoną papierem
- Zalewamy zimną masą malinową
- Wkładamy do lodówki do zestalenie – minimum na godzinę, a najlepiej na noc
- Nakładamy borówki i jeżyny do dekoracji
Rady dietetyka
1 porcja tarty to około 200 g.
Dopasuj każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wypróbuj nasze propozycje przyrządzenia smacznych, tart na słodko – powiązane przepisy. Oznacz serduszkiem ulubioną i dodaj do swojej listy przepisów.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 200 g)
- 2 garście daktyli (90 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 750 g malin
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
- 2 garście jeżyn (100 g)
- 2 garście borówek (100 g)
- 1 łyżka miodu pszczelego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…
WIĘCEJ >