Kokosowa tarta malinowa
Kokosowa tarta malinowa
Przygotowanie
Masa malinowa:
- Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować
- Dodajemy miód
- Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik
- Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody
- Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2 min i dodajemy do gorących malin
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
- Odstawiamy do wystudzenia
Spód:
- Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem żeby je zakryło
- Czekamy 3-4 min i miksujemy blenderem
- Wiórki wsypujemy do miski
- Dodajemy zmiksowane daktyle
- Dodajemy olej kokosowy
- Mieszamy
- Wykładamy ciasto na formę wyłożoną papierem
- Zalewamy zimną masą malinową
- Wkładamy do lodówki do zestalenie – minimum na godzinę, a najlepiej na noc
- Nakładamy borówki i jeżyny do dekoracji
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tarty na słodko.
Autor
Lista składników
Masa malinowa
- Malina (świeża) (750 g)
- Woda (50 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Żelatyna w proszku (12 g)
Spód
- Woda (200 ml)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Borówka (świeża) (100 g)
- Jeżyna (świeża) (100 g)
- Daktyl (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >