fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowa tarta malinowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c393b55cb-a3e9-4467-a52b-0079755399a8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowa tarta malinowa

Przygotowanie

Masa malinowa:

  • Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować
  • Dodajemy miód
  • Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik
  • Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody
  • Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2 min i dodajemy do gorących malin
  • Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
  • Odstawiamy do wystudzenia

Spód:

  • Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem żeby je zakryło
  • Czekamy 3-4 min i miksujemy blenderem
  • Wiórki wsypujemy do miski
  • Dodajemy zmiksowane daktyle
  • Dodajemy olej kokosowy
  • Mieszamy
  • Wykładamy ciasto na formę wyłożoną papierem
  • Zalewamy zimną masą malinową
  • Wkładamy do lodówki do zestalenie – minimum na godzinę, a najlepiej na noc
  • Nakładamy borówki i jeżyny do dekoracji 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tarty na słodko.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Masa malinowa

  • Malina (świeża) (750 g)
  • Woda (50 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Żelatyna w proszku (12 g)

Spód

  • Woda (200 ml)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Borówka (świeża) (100 g)
  • Jeżyna (świeża) (100 g)
  • Daktyl (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >