fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cfb07a1-5514-4167-a090-b346ba9e17da
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozpuszczamy masło klarowane w garnku
  • Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła
  • Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem)
  • Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy i chwilę czekamy, aż nie będzie gorące
  • Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym
  • Wykładamy masę kokosową na formę, rozprowadzamy
  • Wkładamy do lodówki

Mus śliwkowy

  • Śliwki myjemy
  • Kroimy na pół i wyjmujemy pestki
  • Przekrojone owoce wrzucamy do suchego garnka i włączamy palnik
  • Mieszając należy rozgotować owoce
  • Gotujemy około godziny – staramy się odparować jak najwięcej soku
  • Następnie miksujemy tę masę blenderem
  • Do miseczki wlewamy 50 ml zimnej wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Czekamy kilka minut, żeby żelatyna napęczniała
  • Bierzemy kolejną miskę i wlewamy do niej 50 ml wrzątku, wkładamy spęczniała żelatynę i mieszamy, aż całość będzie płynna
  • Rozpuszczona żelatynę wlewamy do musu śliwkowego
  • Dodaje ziarenka z ½ laski wanilii
  • Czekamy, aż masa trochę wystygnie, ale powinna być lekko ciepła
  • Wyjmujemy formę z tartą z lodówki
  • Mus śliwkowy wykładamy na spód kokosowy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Tartę można udekorować dowolnymi owocami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne tarty – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 100 g suszonych fig niesiarkowanych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)        
  • 1,5 kg śliwek
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >