fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cfb07a1-5514-4167-a090-b346ba9e17da
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozpuszczamy masło klarowane w garnku
  • Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła
  • Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem)
  • Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy i chwilę czekamy, aż nie będzie gorące
  • Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym
  • Wykładamy masę kokosową na formę, rozprowadzamy
  • Wkładamy do lodówki

Mus śliwkowy

  • Śliwki myjemy
  • Kroimy na pół i wyjmujemy pestki
  • Przekrojone owoce wrzucamy do suchego garnka i włączamy palnik
  • Mieszając należy rozgotować owoce
  • Gotujemy około godziny – staramy się odparować jak najwięcej soku
  • Następnie miksujemy tę masę blenderem
  • Do miseczki wlewamy 50 ml zimnej wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Czekamy kilka minut, żeby żelatyna napęczniała
  • Bierzemy kolejną miskę i wlewamy do niej 50 ml wrzątku, wkładamy spęczniała żelatynę i mieszamy, aż całość będzie płynna
  • Rozpuszczona żelatynę wlewamy do musu śliwkowego
  • Dodaje ziarenka z ½ laski wanilii
  • Czekamy, aż masa trochę wystygnie, ale powinna być lekko ciepła
  • Wyjmujemy formę z tartą z lodówki
  • Mus śliwkowy wykładamy na spód kokosowy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

Ciasto

  • Wiórki kokosowe (180 g)
  • Figa suszona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)

Mus śliwkowy

  • Śliwka (świeża) (1500 g)
  • Woda (100 ml)
  • Żelatyna w proszku (12 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >