fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cfb07a1-5514-4167-a090-b346ba9e17da

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozpuszczamy masło klarowane w garnku
  • Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła
  • Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem)
  • Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy i chwilę czekamy, aż nie będzie gorące
  • Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym
  • Wykładamy masę kokosową na formę, rozprowadzamy
  • Wkładamy do lodówki

Mus śliwkowy

  • Śliwki myjemy
  • Kroimy na pół i wyjmujemy pestki
  • Przekrojone owoce wrzucamy do suchego garnka i włączamy palnik
  • Mieszając należy rozgotować owoce
  • Gotujemy około godziny – staramy się odparować jak najwięcej soku
  • Następnie miksujemy tę masę blenderem
  • Do miseczki wlewamy 50 ml zimnej wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Czekamy kilka minut, żeby żelatyna napęczniała
  • Bierzemy kolejną miskę i wlewamy do niej 50 ml wrzątku, wkładamy spęczniała żelatynę i mieszamy, aż całość będzie płynna
  • Rozpuszczona żelatynę wlewamy do musu śliwkowego
  • Dodaje ziarenka z ½ laski wanilii
  • Czekamy, aż masa trochę wystygnie, ale powinna być lekko ciepła
  • Wyjmujemy formę z tartą z lodówki
  • Mus śliwkowy wykładamy na spód kokosowy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Tartę można udekorować dowolnymi owocami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne tarty – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 100 g suszonych fig niesiarkowanych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)        
  • 1,5 kg śliwek
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś z warzywami

Cukinię i marchewkę kroimy w plasterki Układamy je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu układamy łososia. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >