fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9344e82-0296-4b04-9a9c-570a2a2201bc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Przygotowanie

Tartaletki:

  • Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
  • Miksujemy (razem z wodą) 
  • Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem 
  • Powinna nam wyjść tak klejąca masa
  • Bierzemy foremki do muffinek 
  • Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę 
  • Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
  • Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
  • Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
  • Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną

Mus z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na przyrządzenie tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kokosowe tartaletki

  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Daktyl (15 g)
  • Wołowina łój (12 g)

Mus bananowy

  • Banan (120 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (10 ml)

Mus dyniowy

  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Jabłko (250 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce (…)

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego (…)

WIĘCEJ >

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy (…)

WIĘCEJ >