fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9344e82-0296-4b04-9a9c-570a2a2201bc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Przygotowanie

Tartaletki:

  • Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
  • Miksujemy (razem z wodą) 
  • Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem 
  • Powinna nam wyjść tak klejąca masa
  • Bierzemy foremki do muffinek 
  • Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę 
  • Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
  • Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
  • Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
  • Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną

Mus z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na przyrządzenie tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kokosowe tartaletki

  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Daktyl (15 g)
  • Wołowina łój (12 g)

Mus bananowy

  • Banan (świeży) (120 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Sok z cytryny (10 g)

Mus dyniowy

  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Jabłko (świeże) (250 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >