fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9344e82-0296-4b04-9a9c-570a2a2201bc-1

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Przygotowanie

Tartaletki:

  • Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
  • Miksujemy (razem z wodą) 
  • Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem 
  • Powinna nam wyjść tak klejąca masa
  • Bierzemy foremki do muffinek 
  • Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę 
  • Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
  • Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
  • Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
  • Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną

Mus z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

Mus dyniowy oraz bananowy znajduje się w podpiętych, powiązanych przepisach – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mus z dyni

  • ⅓ dyni (280 g)
  • 250 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)

Mus bananowy

  • 1 banan (120 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)

Spód

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka łoju wołowego lub oleju kokosowego (15 g)
  • 3 suszone daktyle (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Sałatka z pestkami dyni

Płuczemy i osuszamy rukolę Myjemy pomidory i ogórka, a następnie kroimy Wrzucamy warzywa do miski Oliwę, ocet, musztardę,szczyptę soli i pieprzu umieszczamy w zamkniętym słoiku i wstrząsamy energicznie Warzywa w misce posypujemy pestkami dyni i…

WIĘCEJ >