Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Przygotowanie
Tartaletki:
- Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
- Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
- Miksujemy (razem z wodą)
- Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem
- Powinna nam wyjść tak klejąca masa
- Bierzemy foremki do muffinek
- Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę
- Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
- Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
- Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
- Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy
Mus bananowy:
- Banany obieramy
- Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy mąkę kokosową
- Blendujemy banany z cytryną
Mus z dyni:
- Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę
- Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji w piktogramach opisujących każdą potrawę.
Uwagi
Mus dyniowy oraz bananowy znajduje się w podpiętych, powiązanych przepisach – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Mus z dyni
- ⅓ dyni (280 g)
- 250 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
Mus bananowy
- 1 banan (120 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
Spód
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka łoju wołowego lub oleju kokosowego (15 g)
- 3 suszone daktyle (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Sałatka z oliwkami
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek
WIĘCEJ >Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >