fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9344e82-0296-4b04-9a9c-570a2a2201bc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Przygotowanie

Tartaletki:

  • Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
  • Miksujemy (razem z wodą) 
  • Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem 
  • Powinna nam wyjść tak klejąca masa
  • Bierzemy foremki do muffinek 
  • Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę 
  • Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
  • Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
  • Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
  • Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną

Mus z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na przyrządzenie tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kokosowe tartaletki

  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Daktyl (15 g)
  • Wołowina łój (12 g)

Mus bananowy

  • Banan (świeży) (120 g)
  • Mąka kokosowa (12 g)
  • Sok z cytryny (10 g)

Mus dyniowy

  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Jabłko (świeże) (250 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >