Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Przygotowanie
Tartaletki:
- Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
- Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
- Miksujemy (razem z wodą)
- Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem
- Powinna nam wyjść tak klejąca masa
- Bierzemy foremki do muffinek
- Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę
- Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
- Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
- Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
- Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy
Mus bananowy:
- Banany obieramy
- Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy mąkę kokosową
- Blendujemy banany z cytryną
Mus z dyni:
- Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę
- Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na przyrządzenie tartaletek.
Autor
Lista składników
Kokosowe tartaletki
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Woda (50 ml)
- Daktyl (15 g)
- Wołowina łój (12 g)
Mus bananowy
- Banan (świeży) (120 g)
- Mąka kokosowa (12 g)
- Sok z cytryny (10 g)
Mus dyniowy
- Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
- Jabłko (świeże) (250 g)
- Woda (100 ml)
- Cynamon mielony (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >Zupa krem z pomidorów i papryki
Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….
WIĘCEJ >