Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Przygotowanie
- Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
- Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
- Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
- Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
- Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
- Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
- Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
- W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
- Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
- Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
- Mieszamy razem rękami
- Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
- Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
- Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
- Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
- Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
- Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów
Rady dietetyka
Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.
Uwagi
Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę . Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.
Autor
Lista składników
- 12 czubatych łyżek mąki kokosowej (ok. 120 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (100 g)
- 10 łyżeczek konfitur z żurawiny (75 g)
- 500 g dyni bez pestek i miąższu
- 500 g musu jabłkowego
- 10 łyżek płatków migdałów (100 g)
- 1 łyżka cynamonu (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielona zupa
Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Fritatta z łososiem i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >