fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c964493d9-3e8d-4a8a-a4ec-94a81f839773

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Przygotowanie

  • Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
  • Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
  • Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
  • Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
  • Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
  • Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
  • W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
  • Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
  • Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
  • Mieszamy razem rękami
  • Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
  • Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
  • Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
  • Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
  • Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę . Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 12 czubatych łyżek mąki kokosowej (ok. 120 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (100 g)
  • 10 łyżeczek konfitur z żurawiny (75 g)
  • 500 g dyni bez pestek i miąższu
  • 500 g musu jabłkowego
  • 10 łyżek płatków migdałów (100 g)
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >