fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c964493d9-3e8d-4a8a-a4ec-94a81f839773
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Przygotowanie

  • Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
  • Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
  • Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
  • Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
  • Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
  • Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
  • W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
  • Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
  • Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
  • Mieszamy razem rękami
  • Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
  • Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
  • Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
  • Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
  • Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę. Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mus jabłkowy (500 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
  • Mąka kokosowa (120 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
  • Płatki migdałowe (100 g)
  • Żurawina konfitura (75 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >