fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c964493d9-3e8d-4a8a-a4ec-94a81f839773
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Przygotowanie

  • Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
  • Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
  • Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
  • Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
  • Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
  • Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
  • W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
  • Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
  • Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
  • Mieszamy razem rękami
  • Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
  • Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
  • Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
  • Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
  • Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę . Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 12 czubatych łyżek mąki kokosowej (ok. 120 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (100 g)
  • 10 łyżeczek konfitur z żurawiny (75 g)
  • 500 g dyni bez pestek i miąższu
  • 500 g musu jabłkowego
  • 10 łyżek płatków migdałów (100 g)
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…

WIĘCEJ >