fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c964493d9-3e8d-4a8a-a4ec-94a81f839773
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Przygotowanie

  • Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
  • Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
  • Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
  • Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
  • Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
  • Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
  • W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
  • Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
  • Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
  • Mieszamy razem rękami
  • Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
  • Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
  • Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
  • Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
  • Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę. Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mus jabłkowy (500 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
  • Mąka kokosowa (120 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
  • Płatki migdałowe (100 g)
  • Żurawina konfitura (75 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >