Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Przygotowanie
Ciasto:
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Ma być miękka
- Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
- Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
- Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
- Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód
Krem:
- Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
- Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
- Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
- Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
- Miksujemy
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne tarty z owocami – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
- 1 garść cukru trzcinowego (50 g)
Krem
- 750 g musu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 10 daktyli (50 g)
- 3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- 50 g masła klarowanego Ghee
- 200 g truskawek
- 150 g malin
- 150 g czereśni (wydrylowanych)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >