fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7522b5f9-1f20-4226-bf52-8e689af8e248
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Ma być miękka
  • Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
  • Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
  • Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód

Krem:

  • Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
  • Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
  • Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
  • Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
  • Miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
  • Dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne tarty z owocami – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 1 garść cukru trzcinowego (50 g)

Krem

  • 750 g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 10 daktyli (50 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 50 g masła klarowanego Ghee
  • 200 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g czereśni (wydrylowanych)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >