fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7522b5f9-1f20-4226-bf52-8e689af8e248
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Ma być miękka
  • Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
  • Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
  • Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód

Krem:

  • Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
  • Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
  • Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
  • Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
  • Miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
  • Dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart z owocami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)

Krem

  • Mus jabłkowy (750 g)
  • Truskawka (świeża) (200 g)
  • Malina (świeża) (150 g)
  • Czereśnia (świeża) (150 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Daktyl (50 g)
  • Mąka kokosowa (36 g)
  • Cynamon mielony (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >