logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-77

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-77

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Ma być miękka
  • Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
  • Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
  • Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód

Krem:

  • Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
  • Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
  • Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
  • Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
  • Miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
  • Dekorujemy owocami

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 200 g masła klarowanego (miękkie, wyjęte kilka godzin wcześniej z lodówki)
  • 1 garść cukru trzcinowego

Krem:

  • 750 g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g daktyli
  • 2 – 3 łyżki mąki kokosowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 200 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g czereśni (wydrylowane)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Miska, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 (…)

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl