fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7522b5f9-1f20-4226-bf52-8e689af8e248
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Ma być miękka
  • Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
  • Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
  • Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód

Krem:

  • Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
  • Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
  • Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
  • Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
  • Miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
  • Dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne tarty z owocami – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 1 garść cukru trzcinowego (50 g)

Krem

  • 750 g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 10 daktyli (50 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 50 g masła klarowanego Ghee
  • 200 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g czereśni (wydrylowanych)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z awokado i ogórkiem

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >