Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Przygotowanie
Ciasto:
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Ma być miękka
- Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
- Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
- Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
- Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód
Krem:
- Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
- Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
- Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
- Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
- Miksujemy
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart z owocami.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
Krem
- Mus jabłkowy (750 g)
- Truskawka (świeża) (200 g)
- Malina (świeża) (150 g)
- Czereśnia (świeża) (150 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Daktyl (50 g)
- Mąka kokosowa (36 g)
- Cynamon mielony (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajka w szynce na sałacie
Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >Sałatka z mango, granatem i awokado
Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…
WIĘCEJ >