fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2088cdb6-ce36-43d9-943c-719a7b112299
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Przygotowanie

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty
  • Następnie dolewamy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na jednolita masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, najlepiej ręką, żeby dobrze się wszystko połączyło (konsystencja ma być lekko kleista)
  • Jeśli forma do tarty jest metalowa lub porcelanowa to trzeba wyłożyć spód folią spożywczą, żeby potem bez problemu wyjąć ciasto. Jeśli forma jest silikonowa to nie trzeba
  • Na przygotowaną formę wykładamy ciasto
  • Najlepiej będzie w osobnej misce przygotować ciepłą wodę. Moczymy w niej dłoń i ugniatamy ciasto równo w całej formie. Dzięki, że moczymy rękę, ciasto się nie przykleja do dłoni 
  • Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki
  • Teraz przygotowujemy wkład 
  • 3 łyżeczki żelatyny wsypujemy do małej miseczki i zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody z kranu, szybko mieszamy rózgą/widelcem, zostawiamy, żeby żelatyna napęczniała
  • 500 g malin wsypujemy do garnka
  • Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę miodu
  • Zagotowujemy i wyłączamy ogień
  • Czekamy około 2 minuty i wydłubujemy napęczniałą żelatynę, którą wkładamy do garnka z malinami
  • Mieszamy rózgą, żeby żelatyna się rozpuściła
  • Następnie miksujemy blenderem całość przez pół minuty
  • Odstawiamy garnek na bok, żeby wystygło, a następnie wkładamy do lodówki
  • Jak zacznie tężeć (po godzinie od momentu jak wystygnie i będzie w lodówce trzeba kontrolować) wylewamy na przygotowaną formę do tarty 
  • Dekorujemy wierzch owocami i wkładamy minimum na 6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc 
  • Przed podaniem możemy położyć kilka listków mięty 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wyłożenie papieru do pieczenia na dno formy, dzięki czemu łatwiej zsunie się ciasto.
Aby było szybciej – gorący garnek z malinami i żelatyną można włożyć do zlewu, do którego wlejemy lodowatą wodę. Po ok. 15 minutach warto co ok. 5 minut zajrzeć do garnka i zamieszać, tak by całość równo zastygała.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Malina (świeża) (750 g)
  • Woda (350 ml)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Jagoda (świeża) (150 g)
  • Borówka (świeża) (150 g)
  • Daktyl (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Żelatyna w proszku (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >