fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2088cdb6-ce36-43d9-943c-719a7b112299

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Przygotowanie

  • Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty
  • Następnie dolewamy olej kokosowy
  • Miksujemy blenderem na jednolita masę
  • Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, najlepiej ręką, żeby dobrze się wszystko połączyło (konsystencja ma być lekko kleista)
  • Jeśli forma do tarty jest metalowa lub porcelanowa to trzeba wyłożyć spód folią spożywczą, żeby potem bez problemu wyjąć ciasto. Jeśli forma jest silikonowa to nie trzeba
  • Na przygotowaną formę wykładamy ciasto
  • Najlepiej będzie w osobnej misce przygotować ciepłą wodę. Moczymy w niej dłoń i ugniatamy ciasto równo w całej formie. Dzięki, że moczymy rękę, ciasto się nie przykleja do dłoni 
  • Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki
  • Teraz przygotowujemy wkład 
  • 3 łyżeczki żelatyny wsypujemy do małej miseczki i zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody z kranu, szybko mieszamy rózgą/widelcem, zostawiamy, żeby żelatyna napęczniała
  • 500 g malin wsypujemy do garnka
  • Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę miodu
  • Zagotowujemy i wyłączamy ogień
  • Czekamy około 2 minuty i wydłubujemy napęczniałą żelatynę, którą wkładamy do garnka z malinami
  • Mieszamy rózgą, żeby żelatyna się rozpuściła
  • Następnie miksujemy blenderem całość przez pół minuty
  • Odstawiamy garnek na bok, żeby wystygło, a następnie wkładamy do lodówki
  • Jak zacznie tężeć (po godzinie od momentu jak wystygnie i będzie w lodówce trzeba kontrolować) wylewamy na przygotowaną formę do tarty 
  • Dekorujemy wierzch owocami i wkładamy minimum na 6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc 
  • Przed podaniem możemy położyć kilka listków mięty 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wyłożenie papieru do pieczenia na dno formy, dzięki czemu łatwiej zsunie się ciasto.
Aby było szybciej- gorący garnek z malinami i żelatyną można włożyć do zlewu, do którego wlejemy lodowatą wodę. Po 15 minutach warto co 5 minut zajrzeć do garnka i zamieszać, tak by całość równo zastygała.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 16 daktyli (80 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 750 g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • 150 g jagód
  • 150 g borówek
  • 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Folia spożywcza, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >