fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c624190ad-3c9c-46b2-b28b-8d990f95ca57
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Przygotowanie

  • Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
  • W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
  • Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
  • Wkładamy formę do lodówki na godzinę
  • Banany obieramy, wrzucamy do miski
  • Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
  • Blendujemy
  • Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
  • Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
  • Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
  • Wyjmujemy formę z lodówki 
  • Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
  • Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
  • W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
  • Wkładamy do lodówki
  • Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (600 g)
  • Truskawka (świeża) (500 g)
  • Mąka kokosowa (180 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Granat (50 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salsa meksykańska

Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowo – daktylowy

Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >