fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c624190ad-3c9c-46b2-b28b-8d990f95ca57
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Przygotowanie

  • Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
  • W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
  • Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
  • Wkładamy formę do lodówki na godzinę
  • Banany obieramy, wrzucamy do miski
  • Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
  • Blendujemy
  • Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
  • Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
  • Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
  • Wyjmujemy formę z lodówki 
  • Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
  • Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
  • W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
  • Wkładamy do lodówki
  • Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (600 g)
  • Truskawka (świeża) (500 g)
  • Mąka kokosowa (180 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Granat (50 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >