fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c624190ad-3c9c-46b2-b28b-8d990f95ca57

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Przygotowanie

  • Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
  • W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
  • Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
  • Wkładamy formę do lodówki na godzinę
  • Banany obieramy, wrzucamy do miski
  • Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
  • Blendujemy
  • Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
  • Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
  • Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
  • Wyjmujemy formę z lodówki 
  • Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
  • Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
  • W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
  • Wkładamy do lodówki
  • Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przygotowania tart, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 15 łyżek mąki kokosowej (180 g) 
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 5 bananów (600 g)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)
  • ½ granatu (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z cykorią glazurowane miodem

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…

WIĘCEJ >

Prosta sałatka

Pomidorki kroimy w połówki i układamy na sałacie z oliwkami Warzywa polewamy octem i oliwą, a następnie posypujemy oregano

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…

WIĘCEJ >

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >