Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Przygotowanie
- Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
- W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
- Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
- Wkładamy formę do lodówki na godzinę
- Banany obieramy, wrzucamy do miski
- Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
- Blendujemy
- Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
- Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
- Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
- Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
- Wyjmujemy formę z lodówki
- Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
- Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
- W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
- Wkładamy do lodówki
- Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart.
Autor
Lista składników
- Banan (świeży) (600 g)
- Truskawka (świeża) (500 g)
- Mąka kokosowa (180 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Granat (50 g)
- Miód lipowy (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >Papryka faszerowana wołowiną
Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >