Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Przygotowanie
- Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
- W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
- Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
- Wkładamy formę do lodówki na godzinę
- Banany obieramy, wrzucamy do miski
- Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
- Blendujemy
- Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
- Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
- Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
- Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
- Wyjmujemy formę z lodówki
- Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
- Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
- W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
- Wkładamy do lodówki
- Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło
Rady dietetyka
Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami przygotowania tart, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 15 łyżek mąki kokosowej (180 g)
- 100 g masła klarowanego Ghee
- 5 bananów (600 g)
- 1 cytryna (80 g)
- 500 g truskawek
- 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)
- ½ granatu (ok. 50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Napój kokosowy na ciepło
W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >