fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c624190ad-3c9c-46b2-b28b-8d990f95ca57
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Przygotowanie

  • Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki)
  • W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej
  • Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód
  • Wkładamy formę do lodówki na godzinę
  • Banany obieramy, wrzucamy do miski
  • Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny
  • Blendujemy
  • Dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej
  • Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki
  • Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki ze środka
  • Wyjmujemy formę z lodówki 
  • Rozkładamy masę na kokosowym spodzie
  • Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub przekrojone na pół)
  • W przerwy między truskawkami układamy pestki granata
  • Wkładamy do lodówki
  • Godzinę przed podaniem wkładamy do zamrażarki, żeby lekko się ściągnęło

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przygotowania tart, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 15 łyżek mąki kokosowej (180 g) 
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 5 bananów (600 g)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)
  • ½ granatu (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…

WIĘCEJ >