fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta kokosowa z musem morelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc90e128c-3b75-4332-9745-378f2a1cf4b1

Tarta kokosowa z musem morelowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozpuszczamy masło klarowane w garnku
  • Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła
  • Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem)
  • Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy i chwilę czekamy, aż nie będzie gorące
  • Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym
  • Wykładamy masę kokosową na formę, rozprowadzamy
  • Wkładamy do lodówki

Mus morelowy

  • Morele myjemy
  • Kroimy na pół i wyjmujemy pestki
  • Przekrojone owoce wrzucamy do suchego garnka i włączamy palnik
  • Mieszając należy rozgotować owoce
  • Gotujemy około godziny – staramy się odparować jak najwięcej soku
  • Następnie miksujemy tę masę blenderem
  • Do miseczki wlewamy 50 ml zimnej wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Czekamy kilka minut, żeby żelatyna napęczniała
  • Bierzemy kolejną miskę i wlewamy do niej 50 ml wrzątku, wkładamy spęczniała żelatynę i mieszamy, aż całość będzie płynna
  • Rozpuszczona żelatynę wlewamy do musu śliwkowego
  • Dodaje ziarenka z ½ laski wanilii
  • Czekamy, aż masa trochę wystygnie, ale powinna być lekko ciepła
  • Wyjmujemy formę z tartą z lodówki
  • Mus morelowy wykładamy na spód kokosowy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możesz uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

Tartę można udekorować dowolnymi owocami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne i proste pomysły na podanie słodkiej tarty.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 100 g suszonych fig niesiarkowanych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)        
  • 1,5 kg moreli
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)                

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >