fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta kokosowa z musem morelowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc90e128c-3b75-4332-9745-378f2a1cf4b1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta kokosowa z musem morelowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozpuszczamy masło klarowane w garnku
  • Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła
  • Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem)
  • Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki kokosowe
  • Mieszamy i chwilę czekamy, aż nie będzie gorące
  • Formę do tarty smarujemy masłem klarowanym
  • Wykładamy masę kokosową na formę, rozprowadzamy
  • Wkładamy do lodówki

Mus morelowy

  • Morele myjemy
  • Kroimy na pół i wyjmujemy pestki
  • Przekrojone owoce wrzucamy do suchego garnka i włączamy palnik
  • Mieszając należy rozgotować owoce
  • Gotujemy około godziny – staramy się odparować jak najwięcej soku
  • Następnie miksujemy tę masę blenderem
  • Do miseczki wlewamy 50 ml zimnej wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Czekamy kilka minut, żeby żelatyna napęczniała
  • Bierzemy kolejną miskę i wlewamy do niej 50 ml wrzątku, wkładamy spęczniała żelatynę i mieszamy, aż całość będzie płynna
  • Rozpuszczona żelatynę wlewamy do musu śliwkowego
  • Dodaje ziarenka z ½ laski wanilii
  • Czekamy, aż masa trochę wystygnie, ale powinna być lekko ciepła
  • Wyjmujemy formę z tartą z lodówki
  • Mus morelowy wykładamy na spód kokosowy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możesz uwzględnić w swojej dotychczasowej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

Tartę można udekorować dowolnymi owocami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne i proste pomysły na podanie słodkiej tarty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 100 g suszonych fig niesiarkowanych
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)        
  • 1,5 kg moreli
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)                

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >