Ciasteczka owsiane z czekoladą
Ciasteczka owsiane z czekoladą
Przygotowanie
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i ucieramy do momentu, aż masa będzie kremowa
- Dodajemy jajo i dalej ucieramy, aby połączyć składniki
- Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem, płatki owsiane oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
- Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i z każdej części formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm
- Następnie owijamy ciasto folią kuchenną, wkładamy do lodówki i trzymamy w niej do momentu, aż ciasto stwardnieję
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę lekko smarujemy tłuszczem
- Każdy wałek ciasta kroimy na plasterki (ok. 12 plasterków z podstawowej ilości podanych składników)
- Plasterki układamy na blasze, zostawiając między nimi odstęp, aby mogły wyrosnąć
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Masło klarowane ghee (250 g)
- Cukier trzcinowy (250 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (250 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem warzywny
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy
WIĘCEJ >Sałatka bazowa
Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…
WIĘCEJ >