fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka owsiane z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc3bb96ac-dc8d-4f17-a53f-d523d71de5a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i ucieramy do momentu, aż masa będzie kremowa
  • Dodajemy jajo i dalej ucieramy, aby połączyć składniki
  • Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem, płatki owsiane oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i z każdej części formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm
  • Następnie owijamy ciasto folią kuchenną, wkładamy do lodówki i trzymamy w niej do momentu, aż ciasto stwardnieję
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem
  • Każdy wałek ciasta kroimy na plasterki (ok. 12 plasterków z podstawowej ilości podanych składników)
  • Plasterki układamy na blasze, zostawiając między nimi odstęp, aby mogły wyrosnąć
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (250 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasteczka z orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciasteczka z owocami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka jaglane

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >