fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka owsiane z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc3bb96ac-dc8d-4f17-a53f-d523d71de5a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i ucieramy do momentu, aż masa będzie kremowa
  • Dodajemy jajo i dalej ucieramy, aby połączyć składniki
  • Do masy dosypujemy mąkę z proszkiem, płatki owsiane oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i z każdej części formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm
  • Następnie owijamy ciasto folią kuchenną, wkładamy do lodówki i trzymamy w niej do momentu, aż ciasto stwardnieję
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem
  • Każdy wałek ciasta kroimy na plasterki (ok. 12 plasterków z podstawowej ilości podanych składników)
  • Plasterki układamy na blasze, zostawiając między nimi odstęp, aby mogły wyrosnąć
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (250 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Grzyby z camembertem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Ser kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut (do miękkości)…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka z masłem orzechowym

Chleb wycinamy na kształt sówki (tak jak na załączonym obrazku) i z wyciętego kawałka wycinamy pień choinki Następnie smarujemy chleb masłem orzechowym Banana kroimy w plastry Z truskawki wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >