Ciasteczka z orzechami pekan
Ciasteczka z orzechami pekan
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
- Jaja wybijamy do osobnej miski i roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z mąką i szybko mieszamy
- Dodajemy syrop klonowy, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka
- Stolnicę podsypujemy mąką i przenosimy na nią ciasto, które dzielimy na 2 części
- Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm i średnicy ok. 5 cm
- Oba kawałki ciasta przenosimy na formę, pozostawiając między nimi ok. 10 cm odstępu
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 160 st. C
- Kawałki ciasta kroimy w ukośne plastry, układamy z powrotem na formę i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 6 ciastek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (350 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Kasza kukurydziana (100 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby powstały wiórki Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z wiórkami Do osobnej miski wkładamy…
WIĘCEJ >Ciasteczka rybne po tajsku
Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Ciasteczka jaglane
Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy Tłuszcz ucieramy na puszysty…
WIĘCEJ >Ciasteczka bakaliowe
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. Blachę wykładamy papierem…
WIĘCEJ >