fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka z orzechami pekan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce147add2-27a5-4c39-a5e3-d91796209d2c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka z orzechami pekan

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
  • Jaja wybijamy do osobnej miski i roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z mąką i szybko mieszamy
  • Dodajemy syrop klonowy, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka
  • Stolnicę podsypujemy mąką i przenosimy na nią ciasto, które dzielimy na 2 części
  • Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm i średnicy ok. 5 cm
  • Oba kawałki ciasta przenosimy na formę, pozostawiając między nimi ok. 10 cm odstępu
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 160 st. C
  • Kawałki ciasta kroimy w ukośne plastry, układamy z powrotem na formę i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (350 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kasza kukurydziana (100 g)
  • Syrop klonowy (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka rybne po tajsku

Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu Do (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka jaglane

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy (…)

WIĘCEJ >