fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka z orzechami pekan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce147add2-27a5-4c39-a5e3-d91796209d2c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka z orzechami pekan

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
  • Jaja wybijamy do osobnej miski i roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z mąką i szybko mieszamy
  • Dodajemy syrop klonowy, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka
  • Stolnicę podsypujemy mąką i przenosimy na nią ciasto, które dzielimy na 2 części
  • Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm i średnicy ok. 5 cm
  • Oba kawałki ciasta przenosimy na formę, pozostawiając między nimi ok. 10 cm odstępu
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 160 st. C
  • Kawałki ciasta kroimy w ukośne plastry, układamy z powrotem na formę i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (350 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kasza kukurydziana (100 g)
  • Syrop klonowy (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kolorowa sałatka z makaronem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cukinię kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki Paprykę…

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy i mieszamy Kalafior dzielimy na różyczki Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)…

WIĘCEJ >

Pikantna potrawka z bakłażana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana kroimy…

WIĘCEJ >

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >