Ciasteczka z orzechami pekan
Ciasteczka z orzechami pekan
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
- Jaja wybijamy do osobnej miski i roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski z mąką i szybko mieszamy
- Dodajemy syrop klonowy, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka
- Stolnicę podsypujemy mąką i przenosimy na nią ciasto, które dzielimy na 2 części
- Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm i średnicy ok. 5 cm
- Oba kawałki ciasta przenosimy na formę, pozostawiając między nimi ok. 10 cm odstępu
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 160 st. C
- Kawałki ciasta kroimy w ukośne plastry, układamy z powrotem na formę i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 6 ciastek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (350 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Kasza kukurydziana (100 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z pestkami dyni
Płuczemy i osuszamy rukolę Myjemy pomidory i ogórka, a następnie kroimy Wrzucamy warzywa do miski Oliwę, ocet, musztardę,szczyptę soli i pieprzu umieszczamy w zamkniętym słoiku i wstrząsamy energicznie Warzywa w misce posypujemy pestkami dyni i…
WIĘCEJ >Krem z buraków
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…
WIĘCEJ >Ciastka ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na purée i odstawiamy do ostygnięcia Do ostygniętych ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, proszek do…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.
WIĘCEJ >