fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka rybne po tajsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c387e022a-e7b7-4a37-8c64-840e216d43cb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka rybne po tajsku

Przygotowanie

  • Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę
  • Dodajemy pastę curry, wybijamy jajo i całość ponownie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy fasolkę oraz zieleninę i mieszamy
  • Z masy rybnej formujemy równej wielkości kulki (z 0,5 kg ryby powinno wyjść ok. 12 kulek)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem (najlepiej jeśli będzie to forma do pieczenia babeczek)
  • Do zagłębień w formie wkładamy rybne kulki, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier i podgrzewamy, aby rozpuścić cukier (stawiamy miskę nad rondlem z wrzątkiem i mieszamy)
  • Gdy sos ostygnie dodajemy zieleninę oraz sok z limonki i mieszamy
  • Ogórki polewamy sosem, a obok ogórków nakładamy ciasteczka, które skrapiamy sosem chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
  • Ogórek gruntowy (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Pasta curry czerwona (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie mango

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Do blendera dodajemy tłuszcz i całość blendujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka z serem

Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Z sera wycinamy kawałki na kształt kółek Salami kroimy na pół Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek, noska i nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt oczek i piórek…

WIĘCEJ >

Babeczki z serem i cebulą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach ok. 11 cm x 13 cm i wykładamy nimi dno oraz boki wgłębień, smarując poszczególne odrobiną…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z bakłażanem

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…

WIĘCEJ >