Ciasteczka rybne po tajsku
Ciasteczka rybne po tajsku
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę
- Dodajemy pastę curry, wybijamy jajo i całość ponownie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy fasolkę oraz zieleninę i mieszamy
- Z masy rybnej formujemy równej wielkości kulki (z 0,5 kg ryby powinno wyjść ok. 12 kulek)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem (najlepiej jeśli będzie to forma do pieczenia babeczek)
- Do zagłębień w formie wkładamy rybne kulki, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 15 minut
- Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier i podgrzewamy, aby rozpuścić cukier (stawiamy miskę nad rondlem z wrzątkiem i mieszamy)
- Gdy sos ostygnie dodajemy zieleninę oraz sok z limonki i mieszamy
- Ogórki polewamy sosem, a obok ogórków nakładamy ciasteczka, które skrapiamy sosem chili
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
- Ogórek gruntowy (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Sos chili (słodki) (20 g)
- Pasta curry czerwona (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak w sosie mango
Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Do blendera dodajemy tłuszcz i całość blendujemy na jednolitą…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – sówka z serem
Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Z sera wycinamy kawałki na kształt kółek Salami kroimy na pół Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek, noska i nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt oczek i piórek…
WIĘCEJ >Babeczki z serem i cebulą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach ok. 11 cm x 13 cm i wykładamy nimi dno oraz boki wgłębień, smarując poszczególne odrobiną…
WIĘCEJ >Grzyby duszone z bakłażanem
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…
WIĘCEJ >