fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka jaglane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c001ebfeb-b12e-42c6-bbd4-379b2fe9cb76
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka jaglane

Przygotowanie

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia
  • Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski
  • Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy
  • Tłuszcz ucieramy na puszysty krem, dodajemy pastę sojowo-słonecznikową, syrop oraz przyprawy i całość dokładnie miksujemy (przez ok. 3 minuty)
  • Dodajemy mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z uzyskanej masy formujemy małe ciasteczka i układamy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka jaglana (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (50 g)
  • Mąka sojowa (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem (…)

WIĘCEJ >