fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka jaglane

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-148
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasteczka jaglane

Przygotowanie

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia
  • Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski
  • Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy
  • Tłuszcz ucieramy na puszysty krem, dodajemy pastę sojowo-słonecznikową, syrop oraz przyprawy i całość dokładnie miksujemy (przez ok. 3 minuty)
  • Dodajemy mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z uzyskanej masy formujemy małe ciasteczka i układamy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka jaglana (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (50 g)
  • Mąka sojowa (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Szpinak cytrynowy

Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >