fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka jaglane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c001ebfeb-b12e-42c6-bbd4-379b2fe9cb76
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka jaglane

Przygotowanie

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia
  • Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski
  • Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy
  • Tłuszcz ucieramy na puszysty krem, dodajemy pastę sojowo-słonecznikową, syrop oraz przyprawy i całość dokładnie miksujemy (przez ok. 3 minuty)
  • Dodajemy mąki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z uzyskanej masy formujemy małe ciasteczka i układamy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka jaglana (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (50 g)
  • Mąka sojowa (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Komosanka sowa

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Kiwi obieramy i kroimy w plastry Z truskawki usuwamy szypułki i kroimy na pół Komosę przenosimy do miski i…

WIĘCEJ >

Placuszki z łososiem

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto 1/4 ilości…

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >