fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciastka ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71c9483e-fc76-4666-bace-2b14471e38b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciastka ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na purée i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do ostygniętych ziemniaków dodajemy tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z uzyskanej masy formujemy kulki, obtaczamy w orzechach, kładziemy na papier i delikatnie spłaszczamy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (250 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Anyż mielony (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >

Chlebki pita z ziołami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Chlebki rozrywamy na pół, aby otrzymać dwa cieńsze placki Do miski wlewamy tłuszcz, dosypujemy przyprawy (tymianek i oregano), sezam oraz skórkę z cytryny…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka w akwarium

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Oliwki kroimy w plastry i wycinamy małe kawałki na oko ryby Pomidorka kroimy w plastry Z szynki wycinamy małe trójkąciki na pysk ryby…

WIĘCEJ >

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >