fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kruche ciasteczka z owocami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kruche ciasteczka z owocami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy tłuszcz i siekamy masę nożem, do momentu uzyskania zwartych grudek, a następnie dosypujemy cukier
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 2 cm
  • Z płatu ciasta wycinamy krążki o średnicy ok. 6 cm i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 13-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietankę ubijamy na sztywną pianę
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
  • Każde ciastko dzielimy na dwie połowy, na dolną część nakładamy owoce oraz bitą śmietanę i przykrywamy górną częścią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Malina (100 g)
  • Jagoda leśna (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (50 g)
  • Truskawka (50 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowa focaccia z pesto

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Chili kroimy w plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >