Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy na kremową konsystencję
- Cały czas ucierając stopniowo dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i wybijamy jajo (całość dokładnie mieszamy)
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do utartej masy, ponownie całość dokładnie mieszamy
- Na koniec dolewamy mleko, dodajemy rodzynki i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
- Łyżką nakładamy ciasto na blachę i lekko spłaszczamy porcję ciasta widelcem (zostawiamy spore odstępy, aby ciastka miały miejsce na wyrośnięcie)
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i odstawiamy ciastka do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 4-5 ciasteczek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (200 g)
- Masło (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Mleko kokosowe (90 ml)
- Mąka orkiszowa (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >Jaglanka z dynią
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jaglankę…
WIĘCEJ >Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…
WIĘCEJ >Sałatka Waldorf
Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski Do miski dodajemy orzechy i mieszamy Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny,…
WIĘCEJ >