fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a044afa-49cb-42f9-9807-3eca1147f154
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy na kremową konsystencję
  • Cały czas ucierając stopniowo dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i wybijamy jajo (całość dokładnie mieszamy)
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do utartej masy, ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na koniec dolewamy mleko, dodajemy rodzynki i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Łyżką nakładamy ciasto na blachę i lekko spłaszczamy porcję ciasta widelcem (zostawiamy spore odstępy, aby ciastka miały miejsce na wyrośnięcie)
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i odstawiamy ciastka do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 ciasteczek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Mleko kokosowe (90 ml)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb żytni z twarożkiem, jajem i ogórkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w plastry Ogórka obieramy i kroimy w plastry Na kanapki nakładamy twaróg, jajo oraz ogórka…

WIĘCEJ >

Chrupiąca tempura

Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki Dynię obieramy i kroimy w plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy) Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia Cebulę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Proste gazpacho

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Ogórki, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Z bułki wydłubujemy wnętrze Wszystkie pokrojone warzywa i wnętrze bułki przenosimy do blendera…

WIĘCEJ >

Kurczak w porach ze szparagami

Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) Mięso kroimy w paski Por kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, szparagi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek…

WIĘCEJ >