fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a044afa-49cb-42f9-9807-3eca1147f154
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy na kremową konsystencję
  • Cały czas ucierając stopniowo dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, płatki owsiane i wybijamy jajo (całość dokładnie mieszamy)
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do utartej masy, ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Na koniec dolewamy mleko, dodajemy rodzynki i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Łyżką nakładamy ciasto na blachę i lekko spłaszczamy porcję ciasta widelcem (zostawiamy spore odstępy, aby ciastka miały miejsce na wyrośnięcie)
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i odstawiamy ciastka do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 ciasteczek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Mleko kokosowe (90 ml)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Jaglanka z dynią

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jaglankę…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…

WIĘCEJ >

Sałatka Waldorf

Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski Do miski dodajemy orzechy i mieszamy Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny,…

WIĘCEJ >