fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane kokosową komosą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8367af6-1b89-462b-b7cd-715c9e046539
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Przygotowanie

  • Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody
  • Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy
  • Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach
  • Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka
  • W momencie, gdy kasza wciągnie większość płynu dodajemy żurawinę, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii ,cynamon i miód
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
  • Jabłka myjemy
  • Odcinamy górną część jabłka (około 2 cm)
  • Wydrążamy gniazdo nasienne
  • Jabłka napełniamy gotowym nadzieniem
  • Przykrywamy odciętą częścią jabłka
  • Wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy około 30 minut lub do momentu,kiedy jabłka będą miękkie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się równie smaczny przepis na wykorzystanie komosy ryżowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 jabłka (720 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej (100 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (240 g)
  • 1 garść żurawiny suszonej (40 g)
  • 1 pomarańcza ekologiczna (240 g)
  • 1 laska wanilii (1 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku (1 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >