fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane kokosową komosą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8367af6-1b89-462b-b7cd-715c9e046539
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Przygotowanie

  • Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody
  • Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy
  • Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach
  • Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka
  • W momencie, gdy kasza wciągnie większość płynu dodajemy żurawinę, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii ,cynamon i miód
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
  • Jabłka myjemy
  • Odcinamy górną część jabłka (około 2 cm)
  • Wydrążamy gniazdo nasienne
  • Jabłka napełniamy gotowym nadzieniem
  • Przykrywamy odciętą częścią jabłka
  • Wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy około 30 minut lub do momentu,kiedy jabłka będą miękkie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się równie smaczny przepis na wykorzystanie komosy ryżowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 jabłka (720 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej (100 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (240 g)
  • 1 garść żurawiny suszonej (40 g)
  • 1 pomarańcza ekologiczna (240 g)
  • 1 laska wanilii (1 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku (1 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >