fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane kokosową komosą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-40

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Przygotowanie

  • Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody
  • Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy
  • Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach
  • Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka
  • W momencie, gdy kasza wciągnie większość płynu dodajemy żurawinę, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii ,cynamon i miód
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
  • Jabłka myjemy
  • Odcinamy górną część jabłka (około 2 cm)
  • Wydrążamy gniazdo nasienne
  • Jabłka napełniamy gotowym nadzieniem
  • Przykrywamy odciętą częścią jabłka
  • Wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy około 30 minut lub do momentu,kiedy jabłka będą miękkie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się równie smaczny przepis na wykorzystanie komosy ryżowej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 jabłka (720 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej (100 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (240 g)
  • 1 garść żurawiny suszonej (40 g)
  • 1 pomarańcza ekologiczna (240 g)
  • 1 laska wanilii (1 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku (1 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >