Jabłka nadziewane kokosową komosą
Jabłka nadziewane kokosową komosą
Przygotowanie
- Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem
- Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody
- Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy
- Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach
- Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka
- W momencie, gdy kasza wciągnie większość płynu dodajemy żurawinę, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii ,cynamon i miód
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
- Jabłka myjemy
- Odcinamy górną część jabłka (około 2 cm)
- Wydrążamy gniazdo nasienne
- Jabłka napełniamy gotowym nadzieniem
- Przykrywamy odciętą częścią jabłka
- Wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 30 minut lub do momentu,kiedy jabłka będą miękkie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jabłko (świeże) (350 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Woda (100 ml)
- Komosa ryżowa biała (50 g)
- Żurawina suszona (40 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Pomarańcza skórka (6 g)
- Wanilia – laska (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem
Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza na szpinaku
Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowe z truskawkami
Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…
WIĘCEJ >