Jabłka nadziewane kokosową komosą
Jabłka nadziewane kokosową komosą
Przygotowanie
- Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem
- Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody
- Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy
- Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach
- Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka
- W momencie, gdy kasza wciągnie większość płynu dodajemy żurawinę, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii ,cynamon i miód
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
- Jabłka myjemy
- Odcinamy górną część jabłka (około 2 cm)
- Wydrążamy gniazdo nasienne
- Jabłka napełniamy gotowym nadzieniem
- Przykrywamy odciętą częścią jabłka
- Wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 30 minut lub do momentu,kiedy jabłka będą miękkie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej znajduje się równie smaczny przepis na wykorzystanie komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- 4 jabłka (720 g)
- ½ szklanki komosy ryżowej (100 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (240 g)
- 1 garść żurawiny suszonej (40 g)
- 1 pomarańcza ekologiczna (240 g)
- 1 laska wanilii (1 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu w proszku (1 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >Pasta z awokado i pistacji
Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >