fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-39

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

Przygotowanie

  • W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając
  • Wiórki odstawiamy do wystudzenia
  • Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia
  • Po zagotowaniu zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go pokrywką.
  • Całość gotujemy 15-20 minut do momentu, aż komosa zmięknie i płyn zostanie wchłonięty.
  • Przed podaniem mielimy nasiona chia i posypujemy komosę.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by przed wyborem każdego składniku przepisu, przeanalizować go pod kątem aktualnej diety.

Uwagi

Zamiast komosy ryżowej możemy użyć ryżu białego, jeśli nie mamy przeciwwskazań.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych (45 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (230 g)
  • 1 szklanka komosy ryżowej białej (180 g)
  • 5 łyżek syropu klonowego (50 g)
  • 1 łyżka nasion chia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Młynek elektryczny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >