fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb191729-090b-4104-9b1d-35bd5c1c8334
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

Przygotowanie

  • W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając
  • Wiórki odstawiamy do wystudzenia
  • Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia
  • Po zagotowaniu zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go pokrywką.
  • Całość gotujemy 15-20 minut do momentu, aż komosa zmięknie i płyn zostanie wchłonięty.
  • Przed podaniem mielimy nasiona chia i posypujemy komosę.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by przed wyborem każdego składniku przepisu, przeanalizować go pod kątem aktualnej diety.

Uwagi

Zamiast komosy ryżowej możemy użyć ryżu białego, jeśli nie mamy przeciwwskazań.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych (45 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (230 g)
  • 1 szklanka komosy ryżowej białej (180 g)
  • 5 łyżek syropu klonowego (50 g)
  • 1 łyżka nasion chia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Młynek elektryczny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >