fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c6f9223-cf8a-49a4-b99a-339528c72ce7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajecznica z boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzną patelnię.
  • Czekając, aż tłuszcz się wytopi, drobno kroimy cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem).
  • Do podsmażonego boczku i cebuli wrzucamy kolendrę i mieszamy.  
  • Wbijamy na patelnię 6 jajek i energicznie mieszamy.
  • Smażymy, aż jajko zetnie się do naszej preferowanej konsystencji.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Rady dietetyka

Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych i ulubionych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia jajecznicy z dodatkami.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 5 plastrów ekologicznego boczku parzonego/boczku z lokalnej hodowli (50 g)
  • 1 cebula dymka (20 g)
  • ½ łyżeczki kolendry (0,5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowa carbonara

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >