Jajecznica z boczkiem
Jajecznica z boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzną patelnię.
- Czekając, aż tłuszcz się wytopi, drobno kroimy cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem).
- Do podsmażonego boczku i cebuli wrzucamy kolendrę i mieszamy.
- Wbijamy na patelnię 6 jajek i energicznie mieszamy.
- Smażymy, aż jajko zetnie się do naszej preferowanej konsystencji.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jajecznicy.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Boczek wieprzowy parzony (50 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kolendra suszona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >Jaja sadzone na brukselce i pieczarkach
Brokselkę gotujemy w garnku ok. 10 minut i odcedzamy W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Dodajemy pokrojone w półksiężyce pieczarki i dusimy 10 minut. Dodajemy brukselkę i mieszamy Następnie wybijamy jajka Smażymy przez około…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >