fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajko w koszulce z pieczarek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4776e026-95a3-4d91-805f-c0852a6ac4db
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajko w koszulce z pieczarek

Przygotowanie

  • Dwie pieczarki czyścimy, wydrążamy środek, przyprawiamy i skrapiamy oliwą
  • Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wykładamy plastrami boczku
  • Do środka wbijamy jajko
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 25 minut
  • Zapiekamy
  • Podajemy ze świeżym jarmużem, pomidorem, bazylią i polane olejem MCT

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia jajek w koszulkach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • 48 g boczku wędzonego
  • 3 garście jarmużu (60 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 1 garść bazylii (24 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >