Jesienna surówka
Jesienna surówka
Przygotowanie
- Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki).
- Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa.
- Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Zainspiruj się równie smacznymi propozycjami surówek, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ dużego selera korzeniowego (85 g)
- 3 pietruszki (240 g)
- 10 g świeżego imbiru
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- 1 łyżka cynamonu (8 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sok z 1 cytryny (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…
WIĘCEJ >Fritatta owocowa
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >