Surówka z marchewki z pomarańczą
Surówka z marchewki z pomarańczą
Przygotowanie
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki
- Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki
- Dodać miód
- Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić lub dosłodzić miodem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik w tym przepisie odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
Zamiast pomarańczy możesz wykorzystać w przepisie ananasa.
Surówka to świetny dodatek do obiadu.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pomarańcza (240 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Buraczki na ciepło
Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.
WIĘCEJ >Sałatka z owoców sezonowych – jesień
Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >