fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c007567bd-aa87-4913-8e57-3e2dd3f0bc9f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z mozzarellą
  • Kalmary oczyszczamy
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z mozzarellą
  • Do miski z mozzarellą dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy
  • Kalmary napełniamy masą w 3/4 i spinamy końce wykałaczką, po czym układamy kalmary w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy drugą połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, kapary oraz wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Kalmary polewamy sosem z patelni i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Przed podaniem wyciągamy z kalmarów wykałaczki i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalmarami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (1000 g)
  • Pomidor (680 g)
  • Cebula (210 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Sycąca zupa z wołowiną i kaszą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcedzamy i odstawiamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >