fbpx
logo
Szukaj
open close

Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c007567bd-aa87-4913-8e57-3e2dd3f0bc9f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kalmary nadziewane ziołami i serem z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z mozzarellą
  • Kalmary oczyszczamy
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z mozzarellą
  • Do miski z mozzarellą dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy
  • Kalmary napełniamy masą w 3/4 i spinamy końce wykałaczką, po czym układamy kalmary w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy drugą połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, kapary oraz wodę, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Kalmary polewamy sosem z patelni i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Przed podaniem wyciągamy z kalmarów wykałaczki i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalmarami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (1000 g)
  • Pomidor (680 g)
  • Cebula (210 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb tostowy

Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką Dodajemy sól, dolewamy…

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >