fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalmary z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe559fc2-257a-40ca-b04e-df87e6d698e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kalmary z pieprzem

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o grubości ok. 1 cm
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy przyprawy (sól, pieprz biały, czarny i kajeński) i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso z kalmarów i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso zrobi się białe)
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy
  • Na talerzach rozkładamy kiełki, chili, cebulę i zieleninę, a na wierzch kładziemy mięso z kalmarów i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (500 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Kiełki fasoli Mung (48 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mrożony koktajl bananowo ananasowy

Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blachę i smarujemy tłuszczem Boczek kroimy w większą kostkę Marchew obieramy i ścieramy na…

WIĘCEJ >