fbpx
logo
Szukaj
open close

Kalmary z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe559fc2-257a-40ca-b04e-df87e6d698e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kalmary z pieprzem

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o grubości ok. 1 cm
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy przyprawy (sól, pieprz biały, czarny i kajeński) i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso z kalmarów i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso zrobi się białe)
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy
  • Na talerzach rozkładamy kiełki, chili, cebulę i zieleninę, a na wierzch kładziemy mięso z kalmarów i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (500 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Kiełki fasoli Mung (48 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >