fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalmary z pieprzem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-224
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kalmary z pieprzem

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o grubości ok. 1 cm
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy przyprawy (sól, pieprz biały, czarny i kajeński) i mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso z kalmarów i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso zrobi się białe)
  • Mięso z kalmarów przenosimy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy
  • Na talerzach rozkładamy kiełki, chili, cebulę i zieleninę, a na wierzch kładziemy mięso z kalmarów i podajemy z kawałkiem cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (500 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Kiełki fasoli Mung (48 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szpinaku z fetą

Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski i posypujemy pokruszonym serem oraz pestkami i polewamy tłuszczem oraz octem

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >