fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7653104f-cc85-48cb-a1af-b49db96691b8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kasza gryczana z kurkami

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać
  • Grzyby położyć na sicie
  • Rozgrzewamy w rondlu tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy grzyby
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy paprykę
  • Wlewamy ¼ szklanki wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min
  • Wrzucamy kaszę
  • 2 – 3 min podgrzewamy cały czas mieszając 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują inne propozycje podania kaszy gryczanej ze smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 20 kurek (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 – 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >