fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7653104f-cc85-48cb-a1af-b49db96691b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kasza gryczana z kurkami

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać
  • Grzyby położyć na sicie
  • Rozgrzewamy w rondlu tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy grzyby
  • Podsmażamy 2 – 3 min
  • Dodajemy paprykę
  • Wlewamy ¼ szklanki wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min
  • Wrzucamy kaszę
  • 2 – 3 min podgrzewamy cały czas mieszając 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Kurka (świeża) (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >