Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Przygotowanie
- Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
- Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
- Cukinię kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach
- Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
- Dodajemy marchew i pietruszkę
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy cukinię
- Dodajemy rozmaryn
- Podgrzewamy 2 min
- Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy
- Posypujemy pietruszką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Kasza gryczana niepalona (150 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Szparagi z cykorią glazurowane miodem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Makaron w sosie słonecznikowym
Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…
WIĘCEJ >