fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf20a544b-df3d-4fcd-bab5-2d8905fbf607-1

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew i pietruszkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy cukinię
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podgrzewamy 2 min
  • Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2–3 gałązki zielonej pietruszki (8 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 szczypty rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >