fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf20a544b-df3d-4fcd-bab5-2d8905fbf607-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew i pietruszkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy cukinię
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podgrzewamy 2 min
  • Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2–3 gałązki zielonej pietruszki (8 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 szczypty rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >