fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf20a544b-df3d-4fcd-bab5-2d8905fbf607-1

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew i pietruszkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy cukinię
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podgrzewamy 2 min
  • Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2–3 gałązki zielonej pietruszki (8 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 szczypty rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >