fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf20a544b-df3d-4fcd-bab5-2d8905fbf607-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew i pietruszkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy cukinię
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podgrzewamy 2 min
  • Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszy gryczanej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Kasza gryczana niepalona (150 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >