Kaszotto grzybowe z pieczarkami
Kaszotto grzybowe z pieczarkami
Przygotowanie
- Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą
- Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą
- Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy grzyby, smażymy około 3-4 minuty
- Wlewamy wodę i dusimy przez 3-4 minuty
- Dodajemy kaszę oraz przyprawy i dusimy około 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Woda (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Gruszkotka
Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…
WIĘCEJ >