fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaszotto grzybowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kaszotto grzybowe

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr)
  • Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min
  • Cedzimy na sicie
  • Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby łatwo było na widelec wziąć
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondlu, lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2-3 min
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3-4 min
  • Dodajemy kaszę
  • Solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2-3 min, cały czas mieszając
  • Nakładamy na talerz i dopiero wtedy posypujemy pietruszką

Rady dietetyka

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie. Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem, a będąc na diecie wegańskiej – oliwą z oliwek.

Uwagi

Jeśli rozmrażamy grzyby, należy robić to na sicie. Wykorzystamy ją później- dodamy do przesmażonych grzybów z cebulą i czosnkiem.

Zobacz na inne propozycje kaszotto w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g kaszy gryczanej białej (nieprażonej)
  • 50 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • 50 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 1 cebula (100 g)
  • 50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego (30 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >