Kaszotto grzybowe
Kaszotto grzybowe
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr)
- Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min
- Cedzimy na sicie
- Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby łatwo było na widelec wziąć
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W rondlu, lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy grzyby
- Zasmażamy 3-4 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2-3 min
- Wlewamy wino
- Dusimy 3-4 min
- Dodajemy kaszę
- Solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 2-3 min, cały czas mieszając
- Nakładamy na talerz i dopiero wtedy posypujemy pietruszką
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.
Autor
Lista składników
- Borowik (świeży) (120 g)
- Cebula (105 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Smalec wieprzowy (24 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Barszcz biały na ogórczance
Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…
WIĘCEJ >Stek z łopatki z buraczkami
Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…
WIĘCEJ >Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…
WIĘCEJ >