Kaszotto grzybowe
Kaszotto grzybowe
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr)
- Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min
- Cedzimy na sicie
- Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby łatwo było na widelec wziąć
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W rondlu, lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy grzyby
- Zasmażamy 3-4 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2-3 min
- Wlewamy wino
- Dusimy 3-4 min
- Dodajemy kaszę
- Solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 2-3 min, cały czas mieszając
- Nakładamy na talerz i dopiero wtedy posypujemy pietruszką
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.
Autor
Lista składników
- Borowik (świeży) (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Smalec z wieprza (24 g)
- Natka pietruszki (świeża) (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Polędwiczka na sałatce z kalarepy
Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków
Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…
WIĘCEJ >