Kaszotto grzybowe
Kaszotto grzybowe
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr)
- Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min
- Cedzimy na sicie
- Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby łatwo było na widelec wziąć
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W rondlu, lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy grzyby
- Zasmażamy 3-4 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2-3 min
- Wlewamy wino
- Dusimy 3-4 min
- Dodajemy kaszę
- Solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 2-3 min, cały czas mieszając
- Nakładamy na talerz i dopiero wtedy posypujemy pietruszką
Rady dietetyka
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie. Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem, a będąc na diecie wegańskiej – oliwą z oliwek.
Uwagi
Jeśli rozmrażamy grzyby, należy robić to na sicie. Wykorzystamy ją później- dodamy do przesmażonych grzybów z cebulą i czosnkiem.
Zobacz na inne propozycje kaszotto w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 100 g kaszy gryczanej białej (nieprażonej)
- 50 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
- 50 g świeżych lub mrożonych borowików
- 1 cebula (100 g)
- 50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki smalcu wieprzowego (30 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >Mini ratatuj (ratatouille)
Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >