fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaszotto grzybowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-4-6

Kaszotto grzybowe

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr)
  • Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min
  • Cedzimy na sicie
  • Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby łatwo było na widelec wziąć
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondlu, lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2-3 min
  • Wlewamy wino
  • Dusimy 3-4 min
  • Dodajemy kaszę
  • Solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2-3 min, cały czas mieszając
  • Nakładamy na talerz i dopiero wtedy posypujemy pietruszką

Rady dietetyka

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie. Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem, a będąc na diecie wegańskiej – oliwą z oliwek.

Uwagi

Jeśli rozmrażamy grzyby, należy robić to na sicie. Wykorzystamy ją później- dodamy do przesmażonych grzybów z cebulą i czosnkiem.

Zobacz na inne propozycje kaszotto w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g kaszy gryczanej białej (nieprażonej)
  • 50 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • 50 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 1 cebula (100 g)
  • 50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego (30 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kiełbasą

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >