Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie
Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy
- Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę
- Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Dodajemy wszystkie warzywa i imbir
- Podsmażamy 5 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy kaszę
- Zmniejszamy ogień i podgrzewamy 2-3 min
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Olej kokosowy możesz zastąpić oliwą.
Uwagi
Propozycje kaszotto znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź w nich składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.
Autor
Lista składników
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 1 łodyga selera naciowego (45 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 cm świeżego imbiru
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym
Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…
WIĘCEJ >Rolada z kapusty włoskiej
Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >Mleko makowe
Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…
WIĘCEJ >