Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie
Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie
Przygotowanie
- Komosę gotujemy zgodnie z etykietą
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
- Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
- Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
- Dodajemy mleko kokosowe
- Cukinię kroimy w półkrążki lub kostki i dodajemy wraz z fasolką na patelnię
- Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na patelnię
- Dusimy wszystko do miękkości
- Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowaną komosę
- Mieszamy wszystkie składniki i podajemy na talerzu
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz także przyrządzić komosę ryżową w mleku kokosowym, która smakuje równie dobrze – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- ⅓ szklanki komosy ryżowej (60 g)
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 150 ml mleka kokosowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 cukinia (300 g)
- Przyprawy: curry, garam masala, czosnek w proszku, sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >