fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43a8e95b-4215-4de1-aac5-3d2db27aadb0-1

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 5 min
  • Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Odcedzamy
  • Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
  • Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
  • Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 5 min
  • Wyłączamy palnik
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Kaszotto można przyrządzić z dowolnego, ulubionego rodzaju kaszy.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami, które znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ¼ pęczka pokrojonej zielonej pietruszki (10 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Szparagi z botwinką

Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Mus z mango

Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)

WIĘCEJ >