Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
- Dodajemy pokrojony boczek
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 5 min
- Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Odcedzamy
- Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
- Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
- Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 5 min
- Wyłączamy palnik
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Kaszotto można przyrządzić z dowolnego, ulubionego rodzaju kaszy.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami, które znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 100 g niepalonej kaszy gryczanej
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ¼ pęczka pokrojonej zielonej pietruszki (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki krabowe
Mięso z kraba kroimy na kostki i wrzucamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, szczypiorek, majonez, skórkę z cytryny i jajo Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut…
WIĘCEJ >Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >Pieczona polędwiczka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki. Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…
WIĘCEJ >Chili con carne z jelenia
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…
WIĘCEJ >