Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
- Dodajemy pokrojony boczek
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 5 min
- Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Odcedzamy
- Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
- Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
- Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 5 min
- Wyłączamy palnik
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Kaszotto można przyrządzić z dowolnego, ulubionego rodzaju kaszy.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami, które znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 100 g niepalonej kaszy gryczanej
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ¼ pęczka pokrojonej zielonej pietruszki (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…
WIĘCEJ >Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >