Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
- Dodajemy pokrojony boczek
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 5 min
- Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Odcedzamy
- Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
- Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
- Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 5 min
- Wyłączamy palnik
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Natka pietruszki (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron w stylu śródziemnomorskim
Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…
WIĘCEJ >Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…
WIĘCEJ >Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >