fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43a8e95b-4215-4de1-aac5-3d2db27aadb0-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 5 min
  • Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Odcedzamy
  • Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
  • Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
  • Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 5 min
  • Wyłączamy palnik
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >