Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
- Dodajemy pokrojony boczek
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 5 min
- Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
- Odcedzamy
- Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
- Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
- Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 5 min
- Wyłączamy palnik
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…
WIĘCEJ >Cukiniowo – bazyliowy omlet
Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…
WIĘCEJ >