fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43a8e95b-4215-4de1-aac5-3d2db27aadb0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 5 min
  • Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą
  • Odcedzamy
  • Odcedzoną kaszę wrzucamy do garnka w wrzącą wodą (1 litr)
  • Gotujemy około 10 min aż kasza będzie lekko miękka, ale jeszcze nie do końca
  • Przecedzamy przez sito i dodajemy kaszę do garnka z grzybami
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 5 min
  • Wyłączamy palnik
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaszotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron w stylu śródziemnomorskim

Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >