Kisiel z jeżynami
Kisiel z jeżynami
Przygotowanie
- Jeżyny dokładnie myjemy, odsączamy i przenosimy do rondla
- Dolewamy wodę (2/3 ilości), dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
- Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Wodę z mąką wlewamy do rondla, cały czas mieszając
- Kisiel mieszamy do momentu, aż zrobi się gęsty
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Woda (375 ml)
- Jeżyna (200 g)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Kisiel cytrynowy
Cytryny dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok Do rondla wlewamy 3/4 ilości wody i dodajemy słodzik Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia, a…
WIĘCEJ >Kisiel gruszkowy
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne Następnie kroimy gruszki w kostkę i wrzucamy do rondla Do rondla wlewamy połowę wody i sok z cytryny, stawiamy rondel na kuchenkę i zaczynamy gotować Gdy zawartość…
WIĘCEJ >Kisiel z malinami
Maliny dokładnie myjemy, odsączamy i wkładamy do rondla Dodajemy słodzik, dolewamy sok z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (na małym ogniu) Następnie wlewamy do rondla 3/4 ilości wody i mieszamy Pozostałą…
WIĘCEJ >Kisiel domowy
Z owoców usuwamy szypułki i kroimy je na pół Następnie wkładamy owoce do rondla, zalewamy zimną wodą (5/6 ilości), dodajemy słodzik i zagotowujemy Pod rondlem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Mąkę mieszamy…
WIĘCEJ >