fbpx
Szukaj
open close

Kisiel cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdbb66997-7825-4c3d-9b09-5c2b9e713037
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kisiel cytrynowy

Przygotowanie

  • Cytryny dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok
  • Do rondla wlewamy 3/4 ilości wody i dodajemy słodzik
  • Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy sok z cytryny i mieszamy
  • Po wlaniu soku z cytryny dodajemy wodę z mąką i całość ponownie dokładnie mieszamy (wodę z mąką przed wlaniem mieszamy tak, aby na dnie nie było mąki)
  • Kisiel podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy
  • Gdy kisiel się zagotuje, mieszamy jeszcze kilka sek. i wyłączamy
  • Gotowy kisiel przelewamy do pucharków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Cytryna (240 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kisiel domowy

Z owoców usuwamy szypułki i kroimy je na pół Następnie wkładamy owoce do rondla, zalewamy zimną wodą (5/6 ilości), dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Kisiel z owoców drobno pestkowych

Owoce dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i przenosimy do rondla Wlewamy 3/4 ilości wody, dodajemy słodzik i stawiamy na kuchenkę na (…)

WIĘCEJ >

Kisiel truskawkowy

Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki Następnie przenosimy truskawki do rondla, wlewamy wodę (2/3 ilości) i sok z (…)

WIĘCEJ >

Kisiel jabłkowy

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki Następnie wykrajamy gniazda nasienne i ogonki Ćwiartki jabłek kroimy w kostkę i (…)

WIĘCEJ >

Kisiel bananowy

Sok z cytryny przecedzamy przez sitko i przelewamy do rondla Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i wkładamy do (…)

WIĘCEJ >