Kisiel cytrynowy
Kisiel cytrynowy
Przygotowanie
- Cytryny dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok
- Do rondla wlewamy 3/4 ilości wody i dodajemy słodzik
- Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy sok z cytryny i mieszamy
- Po wlaniu soku z cytryny dodajemy wodę z mąką i całość ponownie dokładnie mieszamy (wodę z mąką przed wlaniem mieszamy tak, aby na dnie nie było mąki)
- Kisiel podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy
- Gdy kisiel się zagotuje, mieszamy jeszcze kilka sek. i wyłączamy
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Cytryna (240 g)
- Mąka ziemniaczana (36 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Kisiel domowy
Z owoców usuwamy szypułki i kroimy je na pół Następnie wkładamy owoce do rondla, zalewamy zimną wodą (5/6 ilości), dodajemy słodzik i zagotowujemy Pod rondlem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Mąkę mieszamy…
WIĘCEJ >Kisiel z owoców drobno pestkowych
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i przenosimy do rondla Wlewamy 3/4 ilości wody, dodajemy słodzik i stawiamy na kuchenkę na średni ogień Gdy woda z owocami zacznie się gotować – zmniejszamy ogień i gotujemy przez…
WIĘCEJ >Kisiel truskawkowy
Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki Następnie przenosimy truskawki do rondla, wlewamy wodę (2/3 ilości) i sok z cytryny, dodajemy słodzik i podgrzewamy przez ok. 5-6 minut Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i…
WIĘCEJ >Kisiel jabłkowy
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki Następnie wykrajamy gniazda nasienne i ogonki Ćwiartki jabłek kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla Do rondla dolewamy wodę (2/3 ilości) i zaczynamy gotować Do gotujących się…
WIĘCEJ >