Kisiel cytrynowy
Kisiel cytrynowy
Przygotowanie
- Cytryny dokładnie szorujemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok
- Do rondla wlewamy 3/4 ilości wody i dodajemy słodzik
- Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy sok z cytryny i mieszamy
- Po wlaniu soku z cytryny dodajemy wodę z mąką i całość ponownie dokładnie mieszamy (wodę z mąką przed wlaniem mieszamy tak, aby na dnie nie było mąki)
- Kisiel podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy
- Gdy kisiel się zagotuje, mieszamy jeszcze kilka sek. i wyłączamy
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Cytryna (240 g)
- Mąka ziemniaczana (36 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.