Kompot z pigw
Kompot z pigw
Przygotowanie
- Pigwy obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne
- Następnie ćwiartki pigw kroimy w cząstki
- Do miski wlewamy wodę i połowę soku z cytryny, a następnie wkładamy do miski pigwy
- Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy skórkę z pomarańczy i odsączone pigwy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-10 minut (pilnujemy aby kawałki pigwy, które będą wypływać na powierzchnię, były podczas gotowania zanurzone w płynie)
- Po tym czasie wyciągamy pigwy z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i wkładamy do miski
- Następnie skrapiamy pigwy pozostałym sokiem z cytryny
- Wywar gotujemy jeszcze przez kilka minut, aby miał konsystencję syropu
- Pigwy polewamy syropem i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pigwami.
Autor
Lista składników
- Pigwa (1500 g)
- Sok z pomarańczy 100% (400 ml)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Sok z cytryny (bio) (72 ml)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.