fbpx
logo
Szukaj
open close

Kompot z pigw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf343ba2b-783d-4766-b7ba-dfebdbf4e16d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kompot z pigw

Przygotowanie

  • Pigwy obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne
  • Następnie ćwiartki pigw kroimy w cząstki
  • Do miski wlewamy wodę i połowę soku z cytryny, a następnie wkładamy do miski pigwy
  • Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy i odsączone pigwy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-10 minut (pilnujemy aby kawałki pigwy, które będą wypływać na powierzchnię, były podczas gotowania zanurzone w płynie)
  • Po tym czasie wyciągamy pigwy z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i wkładamy do miski
  • Następnie skrapiamy pigwy pozostałym sokiem z cytryny
  • Wywar gotujemy jeszcze przez kilka minut, aby miał konsystencję syropu
  • Pigwy polewamy syropem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pigwami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pigwa (1500 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (400 ml)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Sok z cytryny (bio) (72 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pigwy w białym winie

Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę Do miski wlewamy wino i sok z cytryny Pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki (…)

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w (…)

WIĘCEJ >