fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45a90fc1-3150-43db-b17f-ce0f66e89a1f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Przygotowanie

  • Nogi kaczki solimy i pieprzymy
  • Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec
  • Wrzucamy kacze nogi
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
  • Sałatę drzemy w placach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Sałatę i warzywa układamy na talerze i polewamy sosem vinaigrette
  • Obok układamy ziemniaki, które posypujemy koperkiem
  • Na ziemniaki kładziemy kaczkę i polewamy 2 łyżkami tłuszczu

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zamiast ziemniaków możemy usmażyć na patelni grillowej cukinię. Rezygnujemy z dodatku pieprzu czarnego i pomidorów, a sos vinaigrette przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie smacznych sosów vinaigrette – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 noga z kaczki (140 g)
  • ½ zielonego ogórka zielonego (45 g)
  • 4 pomidorków koktajlowych (80 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • 50 g smalcu gęsiego
  • ½ łyżki posiekanego koperku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >