Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Przygotowanie
- Nogi kaczki solimy i pieprzymy
- Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec
- Wrzucamy kacze nogi
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
- Sałatę drzemy w placach
- Pomidorki kroimy na pół
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Cebulę kroimy w krążki
- Sałatę i warzywa układamy na talerze i polewamy sosem vinaigrette
- Obok układamy ziemniaki, które posypujemy koperkiem
- Na ziemniaki kładziemy kaczkę i polewamy 2 łyżkami tłuszczu
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zamiast ziemniaków możemy usmażyć na patelni grillowej cukinię. Rezygnujemy z dodatku pieprzu czarnego i pomidorów, a sos vinaigrette przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie smacznych sosów vinaigrette – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 1 noga z kaczki (140 g)
- ½ zielonego ogórka zielonego (45 g)
- 4 pomidorków koktajlowych (80 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 2 ziemniaki (150 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
- 50 g smalcu gęsiego
- ½ łyżki posiekanego koperku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiełbasa parzona
½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…
WIĘCEJ >Hummus z pieczoną marchewką
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru
Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…
WIĘCEJ >Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >