fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45a90fc1-3150-43db-b17f-ce0f66e89a1f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Przygotowanie

  • Nogi kaczki solimy i pieprzymy
  • Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec
  • Wrzucamy kacze nogi
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
  • Sałatę drzemy w placach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Sałatę i warzywa układamy na talerze i polewamy sosem vinaigrette
  • Obok układamy ziemniaki, które posypujemy koperkiem
  • Na ziemniaki kładziemy kaczkę i polewamy 2 łyżkami tłuszczu

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zamiast ziemniaków możemy usmażyć na patelni grillowej cukinię. Rezygnujemy z dodatku pieprzu czarnego i pomidorów, a sos vinaigrette przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie smacznych sosów vinaigrette – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 noga z kaczki (140 g)
  • ½ zielonego ogórka zielonego (45 g)
  • 4 pomidorków koktajlowych (80 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • 50 g smalcu gęsiego
  • ½ łyżki posiekanego koperku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >