Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Przygotowanie
- Nogi kaczki solimy i pieprzymy
- Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec
- Wrzucamy kacze nogi
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
- Sałatę drzemy w placach
- Pomidorki kroimy na pół
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Cebulę kroimy w krążki
- Sałatę i warzywa układamy na talerze i polewamy sosem vinaigrette
- Obok układamy ziemniaki, które posypujemy koperkiem
- Na ziemniaki kładziemy kaczkę i polewamy 2 łyżkami tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na przyrządzenie smacznych sosów vinaigrette – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Kaczka noga (140 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Smalec z gęsi (50 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Woda (50 ml)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki gruszkowe z sosem owocowym
Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…
WIĘCEJ >Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym
Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >