Krem z cukinii i kurczaka
Krem z cukinii i kurczaka
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go.
- Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy połową łyżeczki soli.
- Dodajemy cukinię i smażę kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić czosnku. W trakcie tych 10 minut posypujemy połową łyżeczki soli.
- Gdy cukinia jest miękka dodajemy rosół. Całość delikatnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i miksujemy na gładki krem.
- Na koniec dodajemy kurczaka i natkę. Blendujemy pulsacyjnie około 10 razy, żeby pozostawić kurczaka i natkę w większych kawałkach. Zupa krem jest gotowa.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Kurczak powinien pełnić w zupie funkcję makaronu i ją zagęścić. Nie należy go zbyt drobno blendować.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (400 ml)
- Cukinia zielona (300 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.