fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z cukinii i kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc5f78c51-764f-48c8-aec0-9f06217ff09e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z cukinii i kurczaka

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go.
  • Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy połową łyżeczki soli.
  • Dodajemy cukinię i smażę kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić czosnku. W trakcie tych 10 minut posypujemy połową łyżeczki soli.
  • Gdy cukinia jest miękka dodajemy rosół. Całość delikatnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
  • Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i miksujemy na gładki krem.
  • Na koniec dodajemy kurczaka i natkę. Blendujemy pulsacyjnie około 10 razy, żeby pozostawić kurczaka i natkę w większych kawałkach. Zupa krem jest gotowa.

Rady dietetyka

1 porcja kremu to około 250-300 ml.

Uwagi

Kurczak powinien pełnić w zupie funkcję makaronu i ją zagęścić. Nie należy go zbyt drobno blendować.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 obrana cukinia (300 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (50 g)
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >